35 бивши депутати още живеят във ведомствени жилища

35 депутати от 40-ото Народно събрание живеят още в във ведомствените жилища, които трябваше да бъдат освободени до 24 юли. Това съобщи вчера сайтът „Всеки ден“, позовавайки се на главния секретар на Народното събрание Огнян Аврамов. Според него някои от народните избраници дори не са си платили режийните разноски. А 17 бивши депутати не са върнали служебните преносими компютри. Към 25 юни 2009 г., когато се е провело последното заседание на предишния парламент, 118 народни представители, дошли в столицата от провинцията, са обитавали ведомствените жилища.
Аврамов твърди, че най-много са нарушителите в групите на Коалиция за България и ДПС, следвани от “Атака”. Най-примерни са се оказали депутатите от НДСВ, които изрядно са спазили всички срокове.
От администрацията на парламента коментират пред „Всеки ден“, че ако проблемът не бъде решен, те ще трябва да заведат съдебни дела срещу длъжниците. Проблемът е, че има длъжници и от предишни Народни събрания. Общата сума натрупани дългове е 28 хиляди лева. „Срещу всеки поотделно трябва да се заведе дело, като съдебните разноски излизат повече, отколкото е исканата сума“, обясняват служителите в НС.
Ведомствените жилища са разположени в кварталите “Мотописта 2”, “Изток”, “Редута” и “Красно село”. Блокът в “Мотописта” е строен за нуждите на 38-ото Народно събрание, той обаче не е изцяло “парламентарен”. От 2001 г. не са строени нови жилища, нито пък са купувани. Ако останат свободни апартаменти, те се отдават под наем. Най-често от възможността се възползват министрите. Наемът, който плащат, е повече от изгоден. 100 кв. м например им излизат под 100 лв. месечно, средно е между 60-80 лв., зависи от квартала, състоянието на жилището и т.н., разказаха запознати. Цените всяка година се коригират според темпа на инфлацията, но увеличенията са повече от символични.
Ведомствени жилища не могат да се закупуват, категоричен е Аврамов пред „Всеки ден“. Той не отрече, че такива желания е имало, но те били отхвърлени. “Процедурата е много сложна. Едните жилища са частна държавна собственост, а другите – публична държавна собственост (дадени от Министерския съвет за ползване от Народното събрание). Държавната собственост се продава чрез публичен търг, обявен от областния управител, в който депутатите трябва да участват наравно с всички други желаещи”, обясни Огнян Аврамов.

Станете почитател на Класа