Кабинетът "Борисов" отмени намалението на министерските заплати

Таня Кърджилова
Моника Стоянова


Правителството отмени антикризисното постановление на предишния кабинет, с което бяха намалени с 15% заплатите на премиера, министрите, зам.-министрите, шефовете на агенции и членовете на политическите кабинети, съобщи правителствената информационна служба.
Разходите ще се свият заради по-малкия брой зам.-министри, каза вътрешният министър Цветан Цветанов преди първото заседание на новия кабинет.
С ново постановление правителството реши да свие средствата по ресори. Министерствата трябва да представят предложенията си по политики и програми.
До 5% може да бъдат съкратени разходите в образователното министерство, съобщи ресорният министър Йорданка Фандъкова.
„Делегираните от държавата бюджети в образованието не трябва и няма да бъдат съкратени въпреки финансовата криза“, коментира още образователният министър. Тя каза още, че не се планира закриването на още училища, тъй като вече са съкратени достатъчно. Фандъкова ще поиска ведомството й да участва при вземането на решения за затварянето на учебни заведения. В момента такива правомощия има само съответната община.

Последните дипломатически назначения ще бъдат преразгледани

Това съобщи външният министър Румяна Желева. Тя предлага Марин Райков за зам.-министър. Той е бил на същата длъжност в кабинета на Иван Костов.
С друго решение правителството освободи по нейна молба Ширин Местан като председател на Държавната агенция за закрила на детето.


Закриват министерството на Емел Етем

Министерството на извънредните ситуации ще бъде закрито, реши вчера кабинетът. Комисията, която отговаря за това, ще се ръководи от представител на МВР. В нея ще влязат експерти от министерствата на вътрешните работи, на икономиката, на финансите и на закритото ведомство.


Режат разходите в транспорта

Твърда финансова дисциплина обеща вчера новият транспортен министър Александър Цветков в интервю за БНР. Ще бъдат редуцирани раздутите щатове в агенции и бордове.
Разходите за командировки и специализации в чужбина, телефони, гориво за автомобилите и др. ще бъдат анализирани, уточниха от пресцентъра на ведомството.
Една от крупните сделки, които подлежат на преразглеждане, е тази за новите правителствени самолети „Еърбъс“. Експерти предупредиха преди две седмици, че държавата може да загуби 18 млн. долара при развалянето на лизинга.
Цветков прие вчера оставката на шефа на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров. Временно поста ще заеме досегашният зам. изпълнителен директор Любомир Христов. До 15 септември агенцията трябва да подготви оптимизацията на републиканската транспортна схема.

Станете почитател на Класа