Кирил Добрев предава щафетата на младежката организация в БСП

Кирил Добрев ще напусне ръководството на младежката организация на БСП. Това коментираха вчера пред „Класа“ източници от „Позитано“ 20. В момента Добрев отговаря за младежката политика в Изпълнителното бюро на социалистическата партия. Смяната ще бъде оповестена официално на събора на левицата на 1 август на връх Бузлуджа. Според запознати за наследници на Добрев в младежката фракция на социалистите ще се конкурират Драгомир Стойнев и Трендафил Величков. Стойнев беше икономически съветник на премиера Сергей Станишев. 32-годишният икономист е възпитаник на Сорбоната и е специализирал във френското училище за висши кадри и политици ЕНА. Работил е в дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерския съвет. През 2006 г. и 2007 г. е съавтор на годишния икономически доклад за президента Георги Първанов.
Другият претендент - Трендафил Величков, е началник на отдел „Младежка политика” във ВС на БСП и е едно от лицата, които стояха зад кампанията R.E.D. на социалистите. Той е на 30 години и е завършил финанси и кредит в Украйна и фитнес и културизъм в НСА. Първото му образование му помага в частния бизнес, който е в сферата на телекомуникациите, а втората му специалност е фитнес инструктор. На събора на левицата през 2008 г. той спечели титлата „Мистър Бузлуджа“.
Новината за разместванията идва само ден след като от партията обявиха, че ще създават ново младежко обединение. На последното заседание на 47-ия конгрес, социалистите премахнаха официалния статут на досегашната си младежка организация Българска социалистическа младеж.
В новите структури ще могат да влизат хора до 40-годишна възраст. От ръководството на БСП обясниха, че вече започва работата по места за изграждане на общински и областни структури. Разширен е и организационният комитет за създаването на обединението. В него са включени всички младежи, членове на НС на БСП, всички членове на комисията към НС, които отговарят за младежката политика. Първото заседание на организационния комитет ще се състои на Бузлуджа на 1 август, а самото обединение ще проведе своята национална учредителна конференция между 5 и 11 октомври.


Станишев: По-малко пари за червените кметове

Лидерът на БСП Сергей Станишев е предупредил кметовете на БСП, че ще разполагат с по-малко средства предвид кризата и смяната на правителството. Това стана ясно след вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на партията и Съвета за местно самоуправление. Обсъден е и начинът на работа на БСП с общините, след като партията премина в опозиция. Пред червените кметове Станишев още веднъж е посочил, че управляващите нямат ясна управленска програма.

Станете почитател на Класа