Борисов разговаря със Сертов за купуването на гласове в Турция

Станислав Савов

Резултатите от разследването на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за купуването на гласове в Турция ще решат дали досегашният й председател Петко Сертов ще запази ръководния си пост. Това става ясно от интервю на министър-председателя Бойко Борисов пред вчерашния брой на в. „Труд“. „Ще разговаряме със Сертов. Искам да видя какво са правили“, казва лидерът на ГЕРБ. По време на предизборната кампания Борисов също заяви на няколко пъти, че оставането на Петко Сертов на председателския пост в ДАНС зависи от свършеното от агенцията по въпроса за разкриването на купуването на гласове.
„Резултатите от проверката са готови и всеки момент можем да ги представим пред Министерския съвет“, казаха за „Класа“ от ДАНС. Оттам не дадоха подробности дали съмненията за купуване на гласове от ДПС в южната ни съседка са се потвърдили или не. Проверката започна, след като на 21 юли лидерът на РЗС Яне Янев подаде сигнал в прокуратурата. Ден по-късно материалите бяха изпратени от главния прокурор Борис Велчев в Конституционния съд и ДАНС.
„Темата за смяната на сегашния председател на ДАНС Петко Сертов не е обсъждана с колегите от ГЕРБ“, каза за „Класа“ Димо Гяуров, депутат от Синята коалиция, която първа пое председателството на парламентарната комисия за контрол на родното ФБР.
Междувременно преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев обяви, че държавното обвинение вече е готово с проектодокумента за създаване на ново разследващо звено за борба с организираната престъпност. В него ще има представители на прокуратурата, полицията, ДАНС, Националната агенция по приходите и митниците, като задачата им е приключване на дейността на определена престъпна група във всичките й проявления,. Създаването на звеното е в отговор на препоръките в последния доклад на Европейската комисия. Изчаквам МВР да заработи на пълни обороти, както и да бъде изяснено дали ще бъдат предприети законодателни промени по отношение на ДАНС“, каза Велчев.

Станете почитател на Класа