Премиерът: Ще се борим за повишаване на доходите и растеж на икономиката

Декларирам волята на правителството на европейското развитие на България да работи за повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика. Това обяви вчера от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов при представянето на програмната декларация на новия кабинет. Той обясни, че от първия ден ще започне активна работа за гарантиране и поддържане на финансовата стабилност, ограничаване на бюджетните разходи, спиране разграбването на държавни ресурси, запазване и откриване на нови работни места. В дългосрочен план правителството ще работи за създаването на благоприятни условия за развитие на българския бизнес и привличане на инвестиции. Борисов даде един месец срок за структуриране на новия кабинет и за съкращаване на трите министерства – на извънредните ситуации, на еврофондовете и на европейската интеграция.

Борба с корупцията

Като втори приоритет кабинетът „Борисов“ си поставя гарантирането на правовия ред в страната, борбата с престъпността и ограничаването на корупцията.
„Резултатите в тази посока трябва най-напред да се изразят в освобождаване на гражданите от мрежите на престъпност и корупция, които действат там, където администрацията не работи по правилата“, заяви новият министър-председател. Той допълни, че лично ще изисква самовзискателност и дисциплина от всички членове на правителството, така както и от всички държавни служители и публични личности.

Реформа на съдебната система

Новото правителство ще работи и за реформиране и подобряване работата на съдебната система и възстановяване на справедливостта в обществото.
„Българското общество ще ни повярва и ще подкрепя усилията ни само когато почувства, че сме осигурили условия за справедливост при решаването на проблемите във всяка сфера и ниво на обществения живот. Първата стъпка за това е същностна и осезаема промяна в работата на съдебната власт“, каза Борисов.

Възстановяване на доверието в ЕС

Възстановяване на доверието на европейските ни партньори към страната и размразяване на спряното европейско финансиране е следващата цел, която си поставя новият кабинет. Според декларацията на правителството без европейските средства страната няма да може да излезе бързо от кризата. За постигането на тази цел от ГЕРБ ще приложат ясни политически мерки, прозрачно, честно и активно осъществяване на разпределението и ефективното използване на европейското финансиране за икономическото и социалното развитие на страната.

Социална сигурност

Правителството ще работи и за подобряване на социалната сигурност на българските граждани и създаване на благоприятна и здравословна среда на живот за гарантиране на личното и общественото здраве. Като мерки за постигането на тези цели премиерът посочи активната социална политика и стимули за професионална активност на гражданите, стабилност на пенсионната система и реформирането й.



Р Е А К Ц И И


Атанас Семов, РЗС: Образованието и науката трябва да са приоритет

България трябва да обяви за свой приоритет образованието и науката. Не направим ли това, ни чака едно смирено съществуване някъде там, в ъгъла на демографските процеси. Ние сме най-бързо изчезващата нация в света. Това заяви в парламента вчера зам.-председателят на Народното събрание Атанас Семов от РЗС. Той допълни, че на страната ни е нужна дългосрочна стратегия по националните въпроси и всяко отлагане ще доведе до тежки проблеми. Той пожела успех на новия кабинет.
„РЗС безусловно ще подкрепи правителството на ГЕРБ. И това няма да бъде правителство на малцинството, другари социалисти и депесари. Винаги правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа в първите шест месеца“, каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на РЗС Яне Янев. Според него българското общество очаква персонална отговорност и възмездие.

Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция: Затворете фабриката за илюзии
„Ще подкрепим правителството на ГЕРБ в прилагането на всички конкретни решения, които съвпадат с нашата политическа програма“, заяви Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Той каза, че партията му е готова да помогне с експерти за съставянето на управленска програма на новото правителство. Костов пожела на Бойко Борисов да затвори фабриката за илюзии, която е произвеждала само разочарования в продължение на 8 години.

Волен Сидеров, лидер на „Атака“: Категорична подкрепа
Парламентарната група на партия „Атака“ засвидетелства своята категорична подкрепа за правителството, заяви вчера лидерът й Волен Сидеров.
„Имаме нужда от силно правителство, за да се извършат нужните реформи и България да излезе от образа на корумпирана държава, да излезе като една от гордите нации на Европа“, каза Сидеров.

Сергей Станишев, Коалиция за България: Нашата програма съдържа различни ангажименти
Хората, гласували за нас, гласуваха за различна управленска програма от тази, която е на спечелилата партия ГЕРБ. Нашата програма съдържаше различни ангажименти. Така обясни отказа на Коалиция за България да подкрепи кабинета лидерът на социалистите Сергей Станишев. Според него е тревожно участието на „Атака“ в управляващото мнозинство. Той беше категоричен, че премахването на поста вицепремиер за контрол на еврофондовете не е най-правилното решение.

Лютви Местан: ДПС е опозиция
ДПС гласува против кабинета „Борисов“ с довода, че трябва да се определи като опозиция. „Поведението на ДПС е предвидимо и ние сме наясно, че не се нуждаете от нашата подкрепа. По-наясно сме защо не можем да ви я дадем“, заяви от трибуната Лютви Местан, зам.-председател на ДПС.

Станете почитател на Класа