Политолог разкри ще успее ли амбицията на Гешев да лови престъпници

Активизацията на прокуратура довежда до някакво съживяване, макар и плахо. Моето лично усещане е, че обществото ще хареса такива действия.Това коментира политологът Първан Симеонов от агенция "Галъп".

Пред БНТ той подчерта нагласата на новия главен прокурор Иван Гешев да бъде активен и да решава проблемите. Напомни, че преди него с такива действия са се откроявали Бойко Борисов и Цветан Цветанов - едният като главен секретар на МВР, другият - като вътрешен министър.

"Протестите срещу г-н Гешев, някак си, зад тях, стоеше, либералната прозападна общност. По-скоро г-н Гешев обаче изглежда като вестители на Запада. За Запада е важно да сме стабилни. За пръв път България е по-скоро важна. Май по-скоро американците са заинтригувани от България, вместо Европа. Прокуратурата трябва да продължи с еднакъв аршин. Общественото мнение се нуждае от повече време", обясни Симеонов.

 

Първан Симеонов, БНТ

 

Първан Симеонов коментира актуалната тема около напрежнието по оста Гешев-Радев. По думите му засега президентът не е изгубил доверието на хората във връзка с изтеклите записи, от които се разбира, че държавният глава говори с шефа на Военновъздушните сили за договори на жена му Десислава Радева. Последва и разктие, че от президентството са изпратили смс на Гешев с искане за среща. Според Симеонов има хора, които не искат втори мандат на Радев. И посочи, че предстоящите президентски избори ще са трудни за ГЕРБ.

По отношение на Борисов и правителството, Първан Симеонов коментира, че премиерът е направил голям пробив в отношенията България - САЩ.

"След онази среща между Борисов и Тръмп, струва ми се, че тя разтопи леда между двамата", коментира анализаторът.

И подчерта, че Борисов има желание да балансира между САЩ и Русия. Първан Симеонов подчертава, че има пръвърженици на ГЕРБ, които обаче стоят в опозиция. Според него ГЕРБ е белязала безспорно големи успехи, но не е направил сериозни реформи. Като голяма криза за правителството анализаторът открои безводието в Перник. И Симеонов смята, че проблемите възникват там, където не са очаквани, а Борисов работи с "пожарогасителен стил" - да тушира напрежението ден за ден.

Станете почитател на Класа