Антон Кутев: Депутатският имунитет има смисъл

Депутатският имунитет има смисъл. В момента от популизъм се опитваме да направим какви ли не неща. Това коментира пред в. „Класа“ левият депутат Антон Кутев по повод идеята на председателя на Народното събрание Цецка Цачева да бъде премахнат имунитетът на народните представители. Според Кутев логиката на имунитета е много проста – той служи за защита на народните представители от непрестанни съдебни дела.
„Когато депутатът няма защита, всеки може да завежда дела срещу него за всяка глупост. Много е елементарно да се направи едно дело по някаква клевета и то да тече две години, по време на които, каквото и да кажеш, то да се тълкува като конфликт на интереси, защото се водиш следствен“, обясни той. Антон Кутев каза още, че „не са комунистите тези, които са измислили имунитета“, а той е възприет в началото на прехода, общо взето, от тези, които сега са в мнозинството.
„Ще напомня на г-н Кутев, че и в момента имунитетът на народните представители не е неограничен, но не желая да влизам в полемика с него. Въпросът е от компетентността на юристите”, коментира Цачева, потърсена от “Труд”.

Станете почитател на Класа