Парламентът гласува новото правителство в понеделник

„Класа“

Министрите от кабинета на Бойко Борисов ще се закълнат на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник, 27 юли. Това стана ясно, след като вчера бъдещият премиер върна проучвателния мандат на президента Георги Първанов. Борисов покани официално държавния глава на церемонията и обясни, че от ГЕРБ са помолили и патриарх Максим да присъства на клетвата.

Подкрепа

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи кабинета на Бойко Борисов. „Мога да се надявам, че г-н Борисов е направил добър екип“, коментира в парламента водачът на българските националисти. Сидеров обясни, че част от предложените министри вече ги познава. Той беше категоричен, че няма нещо лично против Божидар Димитров.
„Ще подкрепим правителство на Бойко Борисов, ако ще да има 5 министри, агенти на Държавна сигурност“,заяви в парламента председателят на партията и на парламентарната група на РЗС Яне Янев. Той обясни, че според конституцията премиерът сам си съставя правителството и носи отговорност за него. В декларация на РЗС, разпространена вчера, беше обявено, че партията ще подкрепя безрезервно правителството за период от 6 месеца.
„Синята коалиция иска министрите в бъдещия кабинет да бъдат гласувани от Народното събрание поединично, а не анблок“, заяви пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров. Той изрази надежда правителството да бъде успешно. И поясни, че искането за поединично гласуване се прави заради Божидар Димитров, който е бивш агент на ДС. „Димитров е неприятна изненада за нас, тъй като вчера българският парламент по предложение на Синята коалиция гласува решение, с което бившите сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат постове в българския парламент, затова направо започнаха да стават министри. Това е много обезпокоително за нас“ , беше категоричен Димитров.

Противниците

„Заявеното до този момент от ГЕРБ като политика, както и демонстрираното поведение в пленарна зала изключват подкрепа от страна на Коалиция за България на бъдещото правителство“, коментира пред журналисти левият депутат Ангел Найденов. Той пожела успех на новия премиер и допълни, че българското общество се нуждае от стабилност.
От ДПС все още не са решили дали ще подкрепят правителството на Бойко Борисов. „Парламентарната група на ДПС съвместно с Централното оперативно бюро ще проведе заседание и тогава ще се вземе решение дали партията да подкрепи кабинета на Борисов“, каза в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Юнал Лютфи. Според него в късния следобед на неделя ще се знае окончателното решение на ДПС. Той коментира, че ако се следва логиката от гласуването на ръководните постове в парламента, би следвало Божидар Димитров да не е министър.




Р Е А К Ц И И


Цветан Цветанов: Ще повишим заплатите в МВР
Ще начертаем стъпки за повишаване на заплатите в МВР, но това трябва да стане и когато има икономическа възможност. Важно е да се направи необходимата комуникация с митническите служби, с НАП, за да се ограничат източването на парите и контрабандата. Така ще влязат повече постъпления в републиканския бюджет. Някои от приоритетите на новото ръководство на МВР ще бъдат да покрие изискванията на ЕК и да работи за съвместна координираща работа с прокуратурата и с ДАНС.

Вежди Рашидов: Трябва да се работи
Обществото трябва да има очаквания и някой да покрие очакванията. Всеки тръгва със страх към една битка, но когато излезе на бойното поле и вземе пушката, ще видим кой ще победи. Не ми е детска мечта да ставам министър и не се страхувам от поста, който ще заема. Трябва да работим здраво и да се направи нещо за достойнството на националната култура, която беше много подценявана доскоро.

Божидар Димитров: Важни са четирите милиона българи извън страната
България трябва да обърне по-сериозно внимание на тези четири милиона българи, които живеят в околните балкански и европейски държави, както и към милионната икономическа имиграция по света. Главен приоритет е тези хора да не губят връзка с родината, да укрепваме и запазваме тяхната национална идентичност и на техните поколения, които се раждат след тях. Ще обмисля ситуацията с българското гражданство – ще се опитаме да я разблокираме. Десетки хиляди са тези, които искат да получат българско гражданство и да се върнат в България, а ние ги затрудняваме чрез една много тежка бюрократична система.

Николай Младенов: Открито към всички идеи
Ще подхождаме открито към всички идеи, които се предлагат, за да се намери най-добрата форма за решаване на конкретните проблеми, които българската отбрана има. Първо, трябва да разберем ясно и категорично какво е състоянието на отбранителния сектор. Приоритетите ми ще бъдат основно в изпълнение на това, което е залегнало в стратегията на ГЕРБ за отбранителния сектор. Необходимо е да се види как новият закон се приема от хората в отбранителния сектор и доколко неговото прилагане през следващите месеци ще покаже къде той трябва да бъде подобрен.

Йорданка Фандъкова: Приоритет е работата с децата и младите
Основният ни приоритет ще бъде провеждането на съгласувани политики за развитие на децата и младите хора. В МОН работят много хора, които са добри професионалисти, и се надявам, че ще продължат да работят и с нашия екип. Отговорността е голяма, това го съзнаваме. Първата задача е учебната година да започне спокойно и нормално и да уточним финансирането, да освободим средства, които са спрени и които хората на места очакват да получат. Учителските заплати са част от училищната политика след въвеждането на делегираните бюджети.

Тотю Младенов: Основният проблем е ограничаването на безработицата
Проблем номер едно, който стои пред нас, е ограничаване на размерите на безработицата. Ние смятаме, че чрез намаляване на социалните ни осигуровки ще дадем възможност на бизнеса да задържи част от тези средства, за да можем да ограничим по този начин и безработицата, за да не се съкращават хора. Смятам, че това може да стане плавно. За целия мандат ние сме поели ангажимент до 5 процентни пункта.

Станете почитател на Класа