Търси се камикадзе за екоминистър! Ревизоро вероятно ще заеме мястото на арестувания Нено Димов

Коалиционните партньори търсят кандидати от партиите си, а не експерти, които в този критичен момент могат да предложат решения за справяне с водната криза, която, както вече изглежда, няма да е само в Перник, а вероятно в половин България

Търси се камикадзе за екоминистър! И вероятно това ще е Емил Димитров-Ревизоро. Никой друг не иска да седне в креслото на влезлия вече зад решетките Нено Димов. Борисов е силно притеснен от задълбочаващата се правителствена криза.

Това научи Епицентър.бг от преговарящите екипи, които вече няколко дни заседават и не могат да се спрат на приемлива кандидатура.

Оказа се, че кадровата банка на властта е изключтелно къса.

На всичкото отгоре коалиционните партньори търсят кандидати от партиите си, а не експерти, които в този критичен момент могат да предложат решения за справяне с водната криза, която, както вече изглежда, няма да е само в Перник, а вероятно в половин България.

Пазарлъците в управляващата коалиция кой да наследи Нено Димов на поста министър на околната среда и водите ще вървят до последния момент.

Въпросът трябва да бъде решен на коалиционен съвет между ГЕРБ и патриотите, който се събира утре в 9 часа в сградата на Министерски съвет.

Според депутати от ВМРО разговорите с кандидатите за горещия министерски стол, който бе овакантен миналата седмица с ареста на Димов, вървели трудно и хората, с които се преговаряло не "изгаряли от желание".

Досега се спрягаха имената на Искрен Веселинов и на Николай Кънчев, а от днес в оборот влезе и кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро. Никой от тях обаче не е специалист по водите и екологията, никой не разбира от тясната специфира на този сектор.

Искрен Веселинов отпадна с мотива, че ще оголи парламентарната дейност на ОП, на която е съпредседател.

В момента Емил Димитров-Ревизоро е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика, но водният сектор не е бил в обсега на професионалните му занимания. Във ВМРО смятат, че той има административен опит като бивш шеф на Агения "Митници". Но там стана известен с навика си вечер да назначава някого,  а на сутринта да го уволнява. "Но пък за камикадзе, става", казват депутати, които познават експанзивния нрав на ексцентричния Ревизоро. "Ще ги скъса от ревизии", убедени са негови съпартийци, които смятат, че в този момент Емил Димитров е най-приемливата кандидатура.

Номинирането за поста на досегашния зам.министър на Димов - Николай Кънчев, е проблемно, защото той също е подписвал графици за ползването на язовир "Студена". Наред с това Кънчев отговаря за политика по управление на отпадъците - друга разследвана от прокуратурата сфера на дейност на МОСВ.

Повечето имена, които се появявали в публичното пространство, били „спекулации“ и „несериозни. Тази вечер ВМРО, която трябва да излъчи кандидат, тъй като партията предложи Димов за поста като „експерт, ще запознае партньорите си от НФСБ на кого са се спрели окончателно.

След това във вторник сутрин името на новия кандидат за министър трябва да бъде представено на ГЕРБ и след одобрение той да застане начело на екоминистерството.

На теория е възможен и вариант за разместване на квотите в кабинета и промяна в коалиционното споразумение, така че "Обединени патриоти" да се откажат от ресора и той да бъде даден на ГЕРБ, коментира БНР. 

 

 

Станете почитател на Класа