Цветан Цветанов: Ще се съобразим с всички констатации на доклада на ЕК

Ние ще се съобразим с всички констатации в доклада на Европейската комисия. Това каза вчера в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него констатацията на Европейската комисия се припокрива с констатацията на политическите формации, които са спечелили парламентарните избори. Той обясни, че в доклада e оценена ролята на звеното за борба със злоупотреби в еврофондовете, оглавявано от Маргарита Попова. „Това е една добра практика и смятам, че ще можем да я продължим, за да може следващият доклад да бъде много по-добър”, каза той.
„Прокуратурата има готовност за създаването на съвместни екипи за борба с корупцията и организираната престъпност“, заяви на пресконференция вчера главният прокурор Борис Велчев. Той обясни, че с промените в Закона за съдебната власт е предвидена възможността главният прокурор да създава екипи, които да работят по дела с обществена значимост. Велчев допълни, че по този въпрос вече е имало разговори с представители на бъдещото правителство.
„Тези екипи ще са постоянни и ще са съставени от прокурори, дознатели и оперативни работници от ДАНС и МВР и ще са подчинени единствено на наблюдаващия прокурор, което ще гарантира тяхната независимост“, обясни главният прокурор. Той каза, че екипите ще бъдат съставени на доброволен принцип, а когато няма достатъчно желаещи, ще бъдат избирани най-добрите и подходящи за тази работа магистрати.
„Ако сравняваме този доклад с този от миналата година, той е значително по-добър, което показва определен напредък – във взаимодействието на институциите, висока оценка за работата по администриране и контрол на еврофондовете“, каза вицепремиерът по управление на еврофондовете в оставка Меглена Плугчиева. Тя също даде за пример работата на звеното, създадено по препоръка на ОЛАФ и ръководено от Маргарита Попова.
„Споделям мнението на комисията, че процесът трябваше и можеше да бъде ускорен“, посочи Плугчиева. Според нея постигнатото до момента е добра основа на следващото правителство. „Трябва да се ускорят процесите и да се опитаме през 2010 година като страна да докажем резултати, които водят до прекратяване на действието на механизма“, допълни тя.

Станете почитател на Класа