Десните не подписаха меморандума на ГЕРБ

Подписването на меморандума за общи действия на десните партии в парламента, което беше насрочено за вчера, не се осъществи, след като в Народното събрание се явиха само депутатите от „Атака“ и ГЕРБ. Представителите на Синята коалиция и РЗС предварително заявиха, че няма да сложат подписи под документа.
„Очаквам в близките дни среща на лидерско ниво с Бойко Борисов. Контактната група на „Ред, законност и справедливост” няма да отиде на преговори с групата на ГЕРБ. Ние няма да подпишем предложения меморандум, защото в него няма нищо паметно и не можем да нарушим европейската политическа практика. Меморандумът е една бележка, която е ненужна, тъй като преди месеци съм се разбрал с Бойко Борисов, че ще получи нашата подкрепа“, коментира вчера пред bTV лидерът на РЗС Яне Янев. Той обясни, че отговорността в политиката трябва да бъде персонална, а не обща.
„Ние сме част от мнозинството, което избира правителството. Оттам нататък кабинета го очакват тежки решения“, каза пред БНТ съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов. Според него има много изнервени хора в ГЕРБ, но никой не може да им даде подкрепа в аванс. Той обясни, че най-рискованият вариант е ГЕРБ да се опре на „Атака“ в продължение на 4 години. "Ако това е мнозинството през следващите 4 години - ГЕРБ и „Атака“, правителството ще има тежки проблеми", каза още бившият премиер. Според Костов, ако се даде доверие за 4 години, това ще означава край на парламентаризма в страната. "ГЕРБ не е предлагал никакви министерски места, няма никакво наше участие в управлението", подчерта Костов и припомни, че единственото нещо, което от ГЕРБ предлагат, е един меморандум, но там има само идеи. Според Иван Костов ще има тежка криза и голяма безработица, а в тази ситуация, без да имаме подкрепата на ЕС, задачите пред правителството ще бъдат много трудни. Единствено от „Атака“ вчера разпространиха декларация, с която дават пълната си подкрепа за бъдещото правителство на ГЕРБ.

Станете почитател на Класа