Бойко Борисов: Обявявам кабинета на 23 юли

„Класа“

Структурата и съставът на новия кабинет ще бъдат обявени на 23 юли при президента, а парламентът ще ги гласува на 27 юли. Това заяви вчера лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на нова детска градина в „Обеля“. Той обяви още двама сигурни министри в правителството си - бившия евродепутат от ГЕРБ Николай Младенов, който ще поеме отбраната. И второто име е това на Маргарита Попова, говорител на главния прокурор и шеф на звеното за борба с евроизмамите във Върховна касационна прокуратура. Тя ще бъде министър на правосъдието.
„Говорил съм с главния прокурор, убедил съм го, защото нейното звено е единственото, похвалено от Брюксел. Това не е партийна кандидатура. Ще я сложа за министър, за да свърши работата там. Казвам го не защото не мога да се стърпя до четвъртък, а заради спекулациите, че съм предложил този пост на Димитър Абаджиев от РЗС, което ме дразни. С цялото ми уважение към него и останалите, но въобще не е ставало тема за разговор“, обясни Борисов.
С поредните две имена сигурните министри в кабинета станаха общо шест. Останалите четирима са: Симеон Дянков - на финансите, Цветан Цветанов – на вътрешните работи, Йорданка Фандъкова – на образованието, Вежди Рашидов - на културата.
За момента не е ясно каква ще е позицията на евродепутатката Румяна Желева. Лидерът на ГЕРБ коментира вчера, че тя ще се справи еднакво добре и като еврокомисар, и като външен министър. Той добави, че е решил лично за себе си за кой пост е по-подходяща, но първо трябвало да се водят разговори с Брюксел по въпроса.
„Моята работа е да строя и да давам на хората, а в парламента да се занимават с преговорите“, коментира лидерът на ГЕРБ зациклилите разговори със Синята коалиция и РЗС по повод подписването на меморандума. Борисов беше категоричен, че ако не бъде подкрепен за самостоятелен кабинет, ще има нови избори. „Тогава вече ще вкараме 150 депутата - това трябва да знаят всички, които се опитват на мой гръб да се направят на интересни", каза Борисов.


Прокурор Маргарита Попова: Постът е много отговорен

Станислав Савов


- Г-жо Попова, как приехте новината, че Бойко Борисов официално ви посочи за поста министър на правосъдието?
- За мен информацията не е новина, но ще коментирам повече, когато назначението ми стане факт.

- Кои ще са приоритетите във вашата работа като правосъден министър?
- Няма как да говорим за приоритети, докато назначението и заемането на поста не стане факт. Постът министър на правосъдието е един от най-отговорните, един от стълбовете на държавата, които я правят силна. От там насетне вие можете сами да си правите изводите.

Станете почитател на Класа