БСП избира между Георги Кадиев и Таско Ерменков за кандидат-кмет в София

Иглика Горанова

Между Георги Кадиев, общински съветник, и Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, ще избира столичната организация на БСП за кандидат-кмет на София. Това съобщиха пред „Класа“ от Градския съвет на партията. Вчера на свое заседание столичните социалисти се събраха да определят правилата и критериите за кандидатите си за частичните местни избори в София, които ще се проведат през есента.
Сред номинациите за „Московска“ 33 е и тази на финансовия министър Пламен Орешарски. Тя бе издигната лично от Кристиан Вигенин, евродепутат, който заяви, че Орешарски е негово лично предпочитание. Финансовият министър е избран за депутат в 41-вото НС, но законът не му пречи да се кандидатира за кмет на София. В случай че не успее, мястото му в парламента се пази.
Според столични социалисти има два варианта да се направи изборът. Първият е Градският съвет, който се състои от около 60 души, да гласува номинациите и да избере този, който получи най-много гласове. Вторият начин е да въведе модела на СДС за вътрешен избор, който среща все повече леви привърженици. „Аз лично предпочитам втория вариант“, каза пред „Класа“ Георги |Кадиев. Той уточни, че все още обмисля дали е готов да води такава битка. На парламентарния вот като мажоритарен кандидат Кадиев победи лидера на ДСБ Иван Костов в 23 МИР като взе 1400 гласа повече от него. Кадиев обаче загуби от кандидата на ГЕРБ, който не водеше активна кампания. „Смятам, че картината на тези частични избори няма да е по-различна, отколкото на парламентарните“, коментира пред „Класа“ Кадиев.
Вчера сутринта пред БНТ той прогнозира, че на заседанията на конгреса на партията след три месеца ще бъде повдигнат въпросът за нов лидер. И добави, че на Националния съвет на БСП, който се проведе на 18 юли, е гласувал за смяна на Сергей Станишев и за избор на ново ръководство. „Смятам, че всички носят вина за несправянето с корупцията и за неусвоените еврофондове“, мотивира се Кадиев. И обясни, че не принадлежи на никоя група в социалистическата партия. Както и че искането му за оставка на Сергей Станишев не е персонално, а принципно. „Силата на една партия е способността й да се променя”, уточни Кадиев.

Александър Лилов: Най-достойно е Станишев е да си подаде оставката

Най-достойният и адекватен отговор на случващото се от страна на Сергей Станишев би бил оставка и това ще означава много достойна и европейска по своя характер постъпка. Това заяви пред БНР вчера Александър Лилов, бивш председател на Висшия съвет на БСП в периода 1990-1991 г. Според него дори и Станишев да остане начело на социалистите няма да настъпи Шекспирова трагедия, но резултатът няма да бъде позитивен, тъй като поражението е много голямо. „Последиците ще бъдат едно сътресение в партията и не можем да смятаме, че този е пътят за излизане от ситуацията. Аз се боя, че по този път ние може да доведем партията в криза”, каза Александър Лилов, но изрази надеждата си, че БСП е стара партия и ще намери необходимия изход.


Станете почитател на Класа