Михаил Миков, БСП: „Социалната политика е тежкият проблем в България”

„Социалната политика е тежкият проблем в България". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Михаил Миков от БСП. Думите му са по повод оставката на социалния министър Бисер Петков, поискана и дадена вчера. „Социалните разходи от БВП, като съотношение, ние сме далеч под средното на Европа", допълни той. Според Миков, едно дясно управление няма как да даде повече за социални дейности.

Освобождаването на министър Бисер Петков той определи като "изпускане на пара". По темата за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор, Миков коментира, че президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев. Той е на мнение, че трябва време, за да се видят действията на новия главен прокурор, да се види до колко ще има промени във функционирането на прокуратурата. „С интерес ще следя действията, става въпрос за действия, които са свързани с една сфера, която ни наблюдава светът и Европа, борба с престъпността и корупцията", изтъкна социалистът.

Според Миков, по отношение на съдебната власт ние постоянно правим промени, очаквайки, че промените сами по себе си променят нещо. „Усещането за справедливост е много тънка работа. Но в едно общество, раздирано от дълбоки неравенства, трудно се постига справедливост, дори и когато става въпрос за законосъобразни решения", подчерта той. По въпроса за предложението, Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ, Михаил Миков изрази мнение, че не бива да се забравя, че той има, освен седемте години начело на прокуратурата, и дълга съдийска кариера, свързана с гражданското право.

Станете почитател на Класа