Бъдещият премиер отрече, готов да даде телефоните си за проверка

"Новият министър-председател на България Бойко Борисов заяви, че няма разделение между българския и турския народ, а лидерът на ДПС Ахмед Доган провежда политика на разделение." Това писа вчера вестникът с най-голям тираж в Турция "Хюриет". Той посвети две големи страници на бъдещия български премиер и на България, съобщи БТА. Интервюто с Борисов е дадено специално за представителката на "Хюриет" г-жа Гюлден Айдън.
Вестникът информира читателите си, че партията ГЕРБ е "обрала гласовете на избирателите" в България и дори в считания за крепост на ДПС Кърджали е спечелила значителен брой гласове.
Доста място е отделено на успешната дейност на Борисов като главен секретар на МВР и на активното сътрудничество с турските служби за сигурност. "С турските служби реализирахме редица успешни операции срещу наркотрафика и организираната престъпност, които бяха посочени за пример и от страна на САЩ", посочва в интервюто Бойко Борисов.
"Нашето желание е да развиваме с турската държава сериозни, добросъседски отношения. България вече постигна добри позиции в рамките на НАТО и на ЕС. Нека турците добре да знаят, че техните интереси в България не се пазят само от Ахмед Доган", цитира вестникът Бойко Борисов.
По-нататък, призовавайки Турция да не вярва на твърденията за нов асимилационен процес, Борисов казва: "Аз обичам родината си и, разбира се, съм патриот, но не деля българи и турци. Това разделение го прави лидерът на ДПС Ахмед Доган. България е европейска държава и ние сме управляваща партия. Няма да правим етническо и религиозно разделение.“
Авторката споделя впечатленията си и от България, и от срещите с хората в населените компактно с български турци Кърджали, Пещера, Нова махала. Възрастните турци се страхуват от неизвестността, но младите, много от които са гласували за Бойко Борисов, му дават шанс, пише тя.
Турските инвеститори да бъдат спокойни, подчертава на свой ред турският бизнесмен Зеки Байрам, който близо 20 г. работи в България.
"Не мисля, че управляващата партия ще бъде спънка за турските бизнесмени, защото България е европейска държава и рецептите по отношение на социалната и икономическата политика се диктуват от Брюксел. България е новият рай за европейските пенсионери, арабските инвеститори също обърнаха поглед към България“, казва Байрам.
Вестникът отделя много място на скулптора Вежди Рашидов и на приятелството му с Борисов. Като подчертава, че Рашидов е първият депутат турчин от друга /извън ДПС/ партия, който е пробил крепостта на ДПС в Кърджали, „Хюриет“ цитира думите му: „Парите от Европа отидоха все в ДПС, в обръчите им от фирми.“

Станете почитател на Класа