Валери Димитров: Има сигнали за незаконно финансиране на партии

„Класа“

От прокуратурата постъпиха сигнали за незаконно финансиране на партии, съобщи вчера пред БНР шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров.
„Сигналите са за финансиране на клипове на една партия, които са платени от друга партия”, уточни Димитров. Той допълни, че неговата институция ще провери всички сигнали за незаконно финансиране, които са получени. Валери Димитров съобщи още, че резултатите от проверката на политическите кампании на партиите за Европейски парламент ще бъдат публикувани в сайта на Сметната палата още тази седмица. До 5 август трябва да бъдат публикувани и отчетите на партиите от втората кампания за национален парламент. „Започваме и насрещните проверки, като до края на годината може да публикуваме резултатите от тях”, поясни той. И добави, че се надява да започнат проверки срещу лица, които са били обвързани с партиите и са ги финансирали.
Основната препоръка към институцията от страна на Брюксел била да бъде завършена интегрираната система по приходите, за да се увеличи прозрачността и да се намалят злоупотребите. Според Димитров само 3% от данъците на големите данъкоплатци са събрани.
„Неприемлива е констатацията, че Сметната палата няма капацитет, за да упражнява достатъчен контрол. Ние прилагаме закона така, както той е приет от Народното събрание по проверката на декларациите и одита на политическите партии“, каза още Димитров. Според него Сметната палата не е финансова полиция и не можем да отговорим на твърде високите обществени очаквания. „Проверяваме официална информация от регистри от други официални институции. Проблемът е, че информацията е непълна. Службите по вписвания не са включени в единна мрежа, което не ни позволява пълен достъп”, обясни Димитров. Той уточни, че ограниченият достъп до имотните регистри също спъва работата им при проверките на имотите на партиите. Според Димитров липсата на единен регистър на службите по вписванията е и основната причина за разминаванията в „прословутата декларация на Ахмед Доган“.

Станете почитател на Класа