Николай Кокинов: Прокуратурата трябва да е извън изпълнителната власт

За мен не са били драматични разговорите къде да бъде прокуратурата. Тя трябва да е там, където е сега - извън изпълнителната власт. Това заяви вчера пред БНР градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обясни, че в момента в прокуратурата работи само едно специализирано звено, ръководено от прокурор Маргарита Петкова, което се занимава с измамите по усвояване на средства от еврофондовете.
„В новия закон е постановено, че главният прокурор може да създава специализирани звена по определени въпроси и казуси. Звеното на Маргарита Петкова работи активно с ОЛАФ“, допълни Кокинов.
По повод 6-те месеца кредит на доверие, дадени от Бойко Борисов на прокуратурата, Николай Кокинов коментира, че прокуратурата е работила и преди ГЕРБ да спечели изборите, и ще работи и след срока, посочен от бъдещия премиер. Относно корупцията по високите етажи на властта градският обвинител заяви, че трябва да се създаде друго звено, което да се занимава с това.
„За новото правителство следващите 6 месеца са много важни, тъй като очевидно и страната е в криза, и светът е в криза, необходимо е доверие откъм институциите, ако щете, необходимо е европейските ни партньори да ни гласуват повече доверие, да се отпушат някои спрени финансови потоци, така че в това отношение разбирам очакванията на новото правителство, но ви уверявам, че ние ще работим и след въпросните 6 месеца“, уточни той.


Разследват бившия кмет на Козлодуй

Бившият кмет на Козлодуй Милко Торбов ще бъде разследван заради съмнение за сериозни закононарушения. Общинският съвет на града вече възложи на сегашния кмет Румен Маноев да подготви преписка с документи и да сезира прокуратурата за тях. Милко Торбов беше кмет на Козлодуй цели пет мандата. Едно от обвиненията срещу него е за сключване на договор за разпореждане с имот, общинска собственост, без решение на общинския съвет. Договорът е сключен еднолично с тогавашния кмет Торбов, въпреки че в Закона за общинската собственост изрично е записано, че подобни процедури се извършват след решение на местния парламент. Настоящият кмет Румен Маноев, юрист по професия, обяви, че договорът е нищожен.

Станете почитател на Класа