Борисов: Тръмп е бизнесмен и разбра колко добър проект е АЕЦ "Белене"

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът и американският президент подписаха рамка за стратегическо партньорство и направиха съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов, цитиран от БТА.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности с Америка, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още премиерът.

Той отново изрази увереност, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

Въпреки това в общото изявление на Тръмп и Борисов, разпространено от правителствената пресслужба, се казва единствено, че Съединените щати подкрепят желанието на България за присъединяване към програмата за безвизови пътувания и постигнатия напредък за изпълнение на изискванията.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад, сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи още той. 

САЩ и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики, посочват двамата лидери.

По темата за АЕЦ "Белене" те са отделили 15 минути за разговори. Досега се говореше, че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и принос и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и General Electric, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Westing House. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект, коментира премиерът. 

Доналд Тръмп е бизнесмен и разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите "Белене" и "Козлодуй", допълни той. В съвместното изявление бе съобщено, че у нас ще пристигне технически екип от САЩ, който заедно с български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената.

Всички смятат, че самолетите F-16, които ще купим, са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов, без да се посочва допълнителна информация.

В съвместния им текст се посочва още, че САЩ оценяват високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и усилията на страната да модернизира въоръжените си сили. България благодари на Съединените щати за подкрепата при тази придобивка. САЩ и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране. 

След срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Philip Morris, British American Tobacco бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

В съвместното изявление между Борисов и Тръмп се посочва, че "САЩ насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж". САЩ твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите, се казва още в текста на изявлението.

 

 Елена Илиева, редактор Ралица Пейчева

Станете почитател на Класа