Кънчо Стойчев: Ниската активност определи резултата в София

 

Избирателната система е в криза, демократичният процес очевидно е затормозен, избирателите са разколебани в системата за избори, коментира социологът

„Разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова можеше да бъде преодоляна, но въпросът се реши с активността, защото на втори тур тя беше по-ниска. Шансовете на Мая Манолова бяха при по-висока активност. При 10% повече гласуващи най-вероятно Манолова би била победителят в София“. Това каза в изборното студио на БНР социологът от „Галъп“  Кънчо Стойчев. По думите му  на тези избори се е случило нещо, което досега в София не се е случвало:„Беше прокъсана червено-синята линия“.


Екзит половете показват, че 42% от гласоподователите на ДБ са гласували за Манолова. 50% на 25% в полза на Манолова е разпределението на гласовете, дадени на първия тур за Борис Бонев („Спаси София“).

„Не подкрепям никого“ е абсурдно квадратче според социолога: „Не мога да  разбера това усилие да отидеш да урната, за да отбележиш, че не подкрепяш  никого. Дали си отишъл, или не си отишъл да отбележиш това квадратче, не се  отразява на избора. Смисълът на гражданската активност е да се влияе върху  политическите процеси“.

Процентът на купения вот по наши оценки на този вот надминава  25%. 120 милиона са хвърлени за купаване на гласове. Имало го е винаги, но това, което се случи тази година, е безобразие. А най-голямо участие в това безобразие имат тези, които имат най-много пари. Обикновено най-много пари имат тези, които са власт, каза Стойчев.

Избирателната система на България е в криза, демократичният процес очевидно е затормозен, избирателите са разколебани в системата за избори, коментира още той.. И това трябва да се дебатира на много срещи, заяви социологът по повод инициативата на президента да се дискутира изборния процес.

 

 

 

Станете почитател на Класа