ГЕРБ предложи меморандум на РЗС, „Атака“ и Синята коалиция

Димитър Драганов

ГЕРБ ще предложи подписването на Меморандум за политическо партньорство и подкрепа за новото управление на партиите, които не са участвали в предишното управление. Това заяви в речта си пред Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Той обяви, че от днес започват консултации за съставянето на новото правителство, които ще бъдат прозрачни и публични. Преговорите ще се водят с партии, които са най-близо до дясноцентристките идеи, и ще се уточняват „принципи и приоритети, а не постове“. „Това, което искаме да постигнем, е сътрудничество и подкрепа на принципна политическа основа, а не коалиционно договаряне на постове срещу парламентарна подкрепа“, каза Цветанов от парламентарната трибуна.

Приоритети

Като основни приоритети за първите дни на новия парламент председателят на ГЕРБ посочи актуализацията на бюджета и прозрачност на свършеното от предишните правителства. Няма да има политически чадър върху партии или личности, нарушавали законите. „ГЕРБ ще работи за прекъсване на видимите и невидимите схеми, които опасват отношенията между властта, икономиката, престъпността, които правят в една бедна страна незаслужено богати определени хора“, добави Цветанов.

Лансират идея НС да избира главен прокурор

В първото си изказване пред новия парламент съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров призова новите управляващи да създадат анкетни комисии за сделките на правителството на Станишев и за злоупотребите в отминал изборен процес. „Настояваме да се въведе и избор на главния прокурор от Народното събрание. Никой не посмя в годините на прехода да направи тази реформа, но сега има реформаторско мнозинство“, заяви Мартин Димитров.

Волен Сидеров: Да се осъди 500-годишният геноцид над българите

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска разследване срещу Ахмед Доган заради „антиконституционното му поведение“. Националистът обяви, че партията му ще внесе проект на решение в парламента „за осъждане на геноцида над българската народност в продължение на над 500 години“, обявяване на 17 май, деня на клането в Батак, за ден срещу геноцида на българската народност и издигане на мемориал в памет на жертвите. В програмата на „Атака“ е и осъждане на геноцида над арменците.

Яне Янев дава доверие за радикална промяна

Председателят на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев обяви от трибуната, че неговата формация иска 41-вото Народно събрание да определи за себе си ограничен мандат и да назначи избори за Велико Народно събрание, което да приеме нова конституция. Янев допълни, че ПГ на РЗС ще даде доверието си на правителство с председател Бойко Борисов, което да гарантира „радикална и генерална промяна“.

Опозицията

Лидерът на БСП Сергей Станишев обеща, че социалистите ще бъдат силна, активна, компетентна и не самоцелна опозиция. Той посочи, че червените ще подкрепят всяко предложение на управляващите, което е в полза на националния интерес.
От името на ДПС Лютви Местан отбеляза, че отговорност на парламента е да не се допусне враждебният език да се превърне в политическа норма. „Езикът на омразата и на враждебността е не по-малко сериозно предизвикателство пред българската политика дори и в сравнение с икономическата криза“, коментира още Местан.



Станишев подаде оставка като премиер

Премиерът Сергей Станишев е депозирал оставката на правителството в деловодството на парламента, стана ясно вчера. „Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната“, пише в документа, подписан от министър-председателя.




Цецка Цачева, председател на НС: Необходими са много работа и дисциплина
Необходими са много работа и дисциплина, както и широко представителство на гражданското общество чрез участие на неправителствените организации в постоянните комисии в парламента. Това заяви новоизбраният председател на Народното събрание Цецка Цачева в първата си реч пред депутатите. Тя отбеляза, че това е първото Народно събрание, което се конституира в условията на членство на България в Европейския съюз. „Независимо за кого са гласували избирателите, те очакват от нас по-добър живот“, каза Цачева. По думите й хората не приемат полупразната парламентарна зала и гласуването с чужди карти.
„От нас се очаква по-малко показност, повече работа и най-вече самодисциплина. Ще се старая винаги да отстоявам принципните положения. За да има развитие напред, българското общество показа, че очаква и новаторство. Убедена съм, че в дух на коректност, диалогичност, на компромис ние ще съумеем да защитим високото доверие, което е оказано на всеки един от нас, за да бъдем в 41-вото Народно събрание“, каза още Цачева.



Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция: Трябва държавен секретар по евроинтеграцията
България трябва да бъде представяна пред европейските институции от държавен секретар по евроинтеграцията. Това предложи съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов вчера. Според него статутът на новата длъжност в изпълнителната власт трябва да бъде като на председател на държавна агенция. „Хубаво е да има лице със статут на представляващ държавата пред европейските си колеги, когато се събират специалните министри, когато има събирания по евроинтеграция на другите страни, за да представлява България и това да не е заместник-министър на външните работи. Да бъде със статут на държавен секретар или на държавна агенция", каза още Иван Костов. Той коментира, че ако се управлява без коалиционно споразумение, партньорът може да избира момента да изостави в трудна ситуация управляващите.

Станете почитател на Класа