Партията на Слави Трифонов бе учредена за 15 минути при строги мерки за сигурност

Мутри пазят лидера на партията Слави Трифонов. Очаква се от новосформираната партия да изпратят до медиите подробности за приетия устав и ръководство на партията

 

 

В София, на закрито за медиите събрание, беше учредена партията на Слави Трифонов и неговия екип. Тя e с името „Няма такава държава”, предаде БНР.

Партията бе учредена при закрити за медиите врати точно за 15 минути. Лидерът й влезе в залата през заден вход, пазен от мутри, забрани на учредителите да говорят пред медиите, а на всички, преди да влязат в залата, са им били отнети телефоните,  за да не може да се правят снимки и записи на случващото се в залата.

По-късно на медиите беше изпратено словото на Трифонов.

За създаването на партията съобщи и самият Слави, който публикува видео от учредителното събрание във Фейсбук:

На събранието са присъствали 559 делегати от цялата страна, които очаквано са избрали за председател Слави Трифонов.

Според учредител, който се представи на излизане като общински координатор от град в Северна България, на събранието са били избрани двама от сценаристите на "Шоуто на Слави" за заместник-председатели. На въпрос кои са те мъжът отговори: "Не си спомням имената им. Единият е този, който много мрази Бойко". 

По-късно официално беше съобщено, че в  Изпълнителния съвет влизат сценаристите на доскорошното му шоу - Тошко Йорданов (зам.-председател), Ивайло Вълчев (зам.-председател), Филип Станев, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Виктория Василева, която е главен секретар.

В арбитражно-контролната комисия са Иво Георгиев Атанасов, Андрей Николаев Михайлов, Александър Викторов Рашев, Румен Тодоров Попов, Пламен Иванов Данаилов, Филип Петров Попов, Пламен Николаев Николов.

Логото на партията е синя ръка на бял фон, върху която е изобразен размазан българският трибагреник.

Приоритетите на "Няма такава държава" ще бъдат засилено участие на гражданите в управлението, мажоритарен избор на депутатите и намаляването им от 240 на 120, задължително гласуване и пряк избор на главния прокурор.

Тези искания влизат в противоречие с Конституцията на България.

“Целият политически ресурс в последните години изглежда нелепо и нормалният човек чувства отвращение.  Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тая причина”, заяви Трифонов пред делегатите. 

Поводът да се учредява партията е неуспешният референдум, който Шоуто на Слави проведе преди две години.

”Кой нормален човек не иска справедливост? Излизайки от тази зала, всеки живее живота си подложен на несправедливости. 

Аз не мога да оправя всички несправедливости . 

Аз мисля, че има конкретна, точна, ясна цел. Когато нещо се прави трябва да се направи до край. Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не му харесва. Защото според мен така се прави. Ако и това нещо се замете в ъгъла и се направи като “всяко чудо за три дни” ние в какво да се опираме в ежедневието си като желание за справедливост? Откъде да дойде то? Ще дойде когато се спазват правилата", казал той пред учредителите. 

"Аз не мога да направя така, че да се спазват всички правила, но едно съществено правило като закона за пряката демокрация ще бъде спазено, защото, който застане на пътя на справедливостта ще си поеме всички последствия. Искрено съзнавам какво правя, искрено осъзнавам отговорността, която поемам", посочил той.. 

Ето речта на Слави Трифонов пред делегатите, разпратена до медиите:

"Първо искам да ви благодаря, това е едно изумително нещо което се случва, защото целият политически ресурс в последните години изглежда нелепо и нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тая причина.

Хората, които управляват и се избират от неголяма част от българския избирател са алчни за власт.

 

Аз и моите колеги процедираме по този начин, защото се случи една огромна несправедливост. Беше проведен по смисъла на конституцията референдум. Този референдум беше проведен по българската конституция и по правата на пряката демокрация.

Той беше захвърлен в ъгъла все едно нищо не се случило.

 

Тука в България всички сте потребители на факта, че всяко чудо е за три дни. Да обаче чудото е нещо прекрасно – не може да бъде за три дни. Затова е чудо. Аз няма да ви обяснявам тия неща в емоционален план, но днес е ден в който си позволявам по-емоционално да ги обясня.

 

Аз съм практичен човек и мислех да си напиша реч. Но предпочетох по-скоро да ги кажа по-емоционално, защото живеем заради емоциите. Те са лош съветник, но живеем заради тях. Та тази емоция, която предизвикаха с незачитането на референдума и че "всяко чудо е за три дни" е.. отвращение.

Аз съм последователен и мисля, че най-правилното нещо е човек да върви към целта си без да се спира и без да се страхува.

 

 

 

 

 

 

Обаче имаедна група хора, които решиха, че това няма никакво значение и със съвсем елементарни хватки и дори с незачитане на закона, което е отвратително – законодателят не зачита закона, та този референдум беше избутан в ъгъла с това, че всяко чудо е за три дни.

И по закон, това, което може да се направи е да се създаде политически продукт и този политически продукт е партия, не се измъквам от думата "партия", но думата "партия" е отвратителна. Просто представлява нещо, което в последните години, при този начин на "демокрация" се превърна в нещо отвратително нарицателно. Но такъв е закона и целта на този политически продукт е да възстанови справедливостта.

Аз не съм алчен за власт.Аз съм алчен за справедливост. Както предполагам и огромната част от вас. Кой нормален човек не иска справедливост? Излизайки от тази зала всеки живее живота си подложен на несправедливости. Аз не мога да оправя всички несправедливости. Аз мисля, че има конкретна, точна, ясна цел.

Когато нещо се прави, трябва да се направи до край. Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не му харесва. Защото според мен така се прави.

Ако и това нещо се замете в ъгъла и се направи като "всяко чудо за три дни" ние в какво да се опираме в ежедневието си като желание за справедливост? Откъде да дойде то? Ще дойде когато се спазват правилата.

Аз не мога да направя така че да се спазват всички правила, но едно съществено правило като закона за пряката демокрация ще бъде спазено, защото, който застане на пътя на справедливостта ще си поеме всички последствия.

Искрено съзнавам какво правя. Искрено съзнавам какво правя, искрено осъзнавам отговорността, която поемам.

Искрено осъзнавам отговорността, в която сте ме облекли вие. Суверена е майсторът който прави това, а аз съм просто инструмент.

Искам да ви благодаря, оценявам вашето доверие и съм ви благодарен, че създавате за мен и моите колеги един изключителен момент.

Животът е прекрасен, благодаря ви".

Ивайло Вълчев от своя страна казва, че ”целта на всеки от нас е с енергията която стои зад нас да отворим пътя, на всички тези, които имат знанието и желанието да работят за това нещата в тази страна да почнат да се случват и "няма такава държава" да почне да звучи в положителния смисъл”. 


”Ние в момента не строим кула, в която да се затворим, а стоим за да построим, всички ние, един мост по който да премине всеки, който иска да остане в тази държава”, добавя доскорошният сценарист.


Учредяването на партията беше със строг пропускателен режим, не се допускаха медии и граждани. Пропускаха се само предварително обявени делегати, които се събираха часове преди обявения начален час в зала в столичния квартал „Лозенец“. Повечето от тях - млади хора. 


Учредителното събрание, на което не бяха поканени и не бяха допуснати медии, беше с официален час 14.00 часа и приключи 15 минути по-късно, но делегатите, които бяха от цялата страна, са били тук още от 11.00 часа.

Делегатите бяха инструктирани да не коментират нищо пред медии.

Ето какво се казва в учредителната декларация на партията:

Една от основните цели на формацията ще бъде засилено участие на гражданите в управлението на държавата и вземането на решения чрез референдуми. Политическата формация ще иска и въвеждането на задължително гласуване на избори и референдуми. Както и електронно дистанционно гласуване.

Трифонов продължава да настоява за смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна и за намаляването на броя на депутатите от 240 на 120. Предвижда да се бори за изцяло мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство.

Предлага се и пряк избор на главния прокурор, на националния омбудсман и на шефовете на областните дирекции и районни управления МВР.

Освен това в декларацията пише, че сред целите са също "цялостно реформиране на правоохранителната система и установяване на реално върховенство на закона;

премахване на партийното влияние върху правосъдната система; реформиране на системата за обществено здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватни и качествени медицински услуги".

Има и други задачи - намаляване на бюрокрацията и въвеждане на електронно управление,

неутрализиране на монополите и картелите,

реформиране на образователната система,

защита на семейството и семейните ценности,

достойни доходи,

гарантиране на личната неприкосновеност,

членство на България в еврозоната,

банковия съюз и шенгенското пространство.

Част от идеите, като намаляване на броя на депутатите, мажоритарни избори и др. са близки до въпросите, които екипът на шоуто на Трифонов опита да подложи на национален референдум преди три години.

Част от тях бяха отхвърлени от Конституционния съд, защото изискват свикване на Велико народно събрание.

Други като задължителното гласуване, мажоритарните избори и държавната субсидия от един лев на глас за партиите
получиха подкрепа от избирателите, но не достатъчна, за да станат задължително закони. 

 

 

 

Политическото шоу трябва да продължи

 

Още Queen го изпяха - "Шоуто трябва да продължи". Особено ако става въпрос за шоуто на Слави Трифонов, сценаристите му, Ку-Ку бенд и цялата шарена сюита, която започна от онзи референдум за промяна на изборната система у нас.

Днес Слави и хората около него, подкрепени от много обикновени, събрани през Facebook и форуми хора, създадоха следващата фаза на това шоу, което отсега нататък ще носи името на една от по-бунтовните песни на Ку-Ку бенд - ПП "Няма такава държава".

И още с учредяването на партията Трифонов намекна за какво точно шоу ще става дума.

Комедия може и вече да няма, но едно е сигурно - форматът One man show остава. Това си личи по всичко дотук - от това, че цялата информация за новата партия идва от фейсбук страницата на самия Слави, през видимия факт, че той е видимото и познато лице на партията (освен сценаристите му, но с тях нещата са ясни), та до цялото учредяване на партията, при което учредителите видимо бяха инструктирани какво да правят преди и след церемонията.

Забраната да се говори с медиите, строгите правила по отношение на мобилни телефони и закъсняване... Всичко това говори, че тази нова партия, макар да издига гражданите като най-висша институция, пред която държавата да отговаря, ще се ръководи еднолично.

Подобни хелиоцентрични проекти далеч не са нещо ново за българската политика, дори напротив. У нас е добре, когато хората знаят кой е шефът в партията. Въпросът е да не се остане само с неговия образ и с ничий друг, защото и този момент сме го виждали (Марешки, Бареков, Яне Янев, Жорж Ганчев...).

Трифонов и преди е казвал, че стилът му е авторитарен, а в партията очевидно това няма да се промени. Той ще казва, другите ще изпълняват. Освен, ако, разбира се, не ни опровергае. Ще се радваме да видим.

Този строг и едноличен модел очевидно се прехвърля и върху отношението към медиите. Слави и екипът му дадоха ясно да се разбере, че комуникацията ще работи в една добре контролирана среда - каквото каже шефът, това ще излиза от партията.

Делегатите за учредяването на партията бяха видимо инструктирани да не говорят с медии днес, а собствените им телефони бяха иззети при влизането в залата, за да няма случайни кадри, да няма нещо, което да не влиза в общата идея на ръководството.

На медиите пък беше казано, че информация ще има после - без публични изказвания, без позиции, без изправяне пред щракащите светкавици.

Всичко това говори, че ще се работи това шоу да бъде изпипано до детайл и намесата на чужда визия за него е силно нежелана. Полуофициално беше споменато - журналисти не са били допуснати заради някои "кафяви медии" и защото не се знае "кой с какви намерения е дошъл".

Е, това е проблемът при медиите. Слави е магнит за публичен интерес, а този интерес не е задължително да е положителен. Понякога може да е пълен с присмех, друг път с нескрито неодобрение. И ако като телевизионен водещ не е свикнал с това, сега като политик ще му се наложи да свикне, защото нещата на голямата сцена рядко се случват толкова контролирано и без въпроси.

И все пак, едно не можем да отречем на Трифонов и на екипа му - знаят как се постига точно този шоу ефект. Цялата тази игра с медиите (не можем да ви пуснем на нашето събрание, то е само за "готини"), държането в напрежение, играта с публиката по тънки струни от душевността... определено знае как да печели интерес.

Съдейки по социологическите проучвания, глад за такъв проект има - малко над 8% от обществото заявяват, че са склонни да гласуват за партия на Слави Трифонов, без дори да са виждали такава.

Подобен интерес дава големи възможности, но създава и огромни очаквания, които често са твърде трудни за запълване.

Ако продължим да си играем с шоу метафората, можем да кажем, че досега сме видели само предишните продукти на същия екип и няколко тийзър трейлъра. А днес беше пилотният епизод.

Сега остава да видим дали нещата ще се задържат за повече от един сезон.

 

 

 

Станете почитател на Класа