Румен Радев: Страната ни очаква много повече инвестиции от САЩ

На държавния прием на световните лидери, взели участие в конференцията на ООН, българският президент Румен Радев е разговарял с американския държавен глава - Доналд Тръм.

Това предава bTV, като допълва, че по думите на Радев страната ни очаква много повече инвестиции от САЩ, извън закупуването на въоръжение от Вашингтон.

Президентът изрази съжалението си, че за момента липсват конкретни параметри на индустриалното сътрудничество между България и САЩ.

Той допълни, че с Тръмп са обсъдили и въпроси за сигурността, отбраната и модернизацията на военните сили.

Радев е категоричен, че паралелно с повече американски инвестиции за страната ни настоява и за отпадане на визовия режим. Президентът каза още, че очаква много по-интензивна работа от българското правителство и дипломация в тази насока.

Той даде пример с Полша, която заради сътрудничеството си в областта на отбраната е успяла вече да издейства визови облекчения.

Българският президент се срещна и с бизнесмена Майкъл Блумбърг, а основна тема на разговора им отново е била нуждата от повече инвестиции за справяне с "икономическата нестабилност" в България.

Радев беше лаконичен на въпроса на bTV как ще коментира искания импийчмънт на Тръмп. Според него това е вътрешноамерикански проблем и отказа повече коментари по темата.

Припомняме, че вчера българският държавен глава говори пред ООН и изрази опасенията си срещу повишаващите се бюджети за отбрана.

По негово мнение и стремежът към технологично превъзходство, който цели политическа доминация, води до капсулиране на науката, което създава технологична пропаст между държавите.

"Устойчивото развитие изисква глобален консенсус срещу корупцията, прането на пари и укриването на данъци", коментира още той.

 

Станете почитател на Класа