Теменужка Петкова: Не изключвам Китай и Русия да се обединят за строежа на АЕЦ "Белене"

На този етап не се предвиждат държавни и корпоративни гаранции, посочи министърът на енергетиката

„13 компании за строеж на АЕЦ „Белене“ е сериозен интерес. Стратегическите инвеститори, които ще изкупуват ток, са тези, които ще строят, а с останалите могат да се разберат и да участват миноритарно“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БТВ.

„Комисията от вчера е започнала да разглежда заявленията и да изготви кратка листа за потенциалните инвеститори в рамките на 90 дни. Мисля, че експертите ще се справят с процедурата и по-бързо. Одобрените компании в кратките листи след това трябва да ни изпратят предложения за обвързващи оферти“, каза още Петкова.

 

Резултат с изображение за АЕЦ „Белене“

„Ние искаме опит за работа с такъв тип реактори и ще бъдем много взискателни. Нека да видим какво портфолио ни се представя. За всички трябва да е ясно, че АЕЦ „Белене“ е българска. Страната ще участва в проекта чрез НЕК и ще направим апорт. На този етап не се предвиждат държавни и корпоративни гаранции. Трудно ми е да кажа, дали са възможни отстъпки, тъй като става въпрос за много голям проект. Правени са проучвания за сеизмичност. Мислят, че са преувеличени твърденията, че има сеизмичен риск“, коментира енергийният министър.

„Реакторите в момента се намират на площадката за АЕЦ „Белене“ от 2017 г. Съхраняват се по начин, по който е посочил производителят. Не изключвам Китай и Русия да се обединят по време на процедурите. Това не е изключено“, каза още Теменужка Петкова.

 

 

Станете почитател на Класа