Кабинетът назначи четирима посланици и петима генерални консули

Димитър Драганов

На последното си заседание за мандата правителството назначи вчера четирима нови посланици и петима генерални консули на България в чужбина.
Новият посланик на страната ни в Япония ще бъде Любомир Тодоров, който е шеф на протокола във външно министерство. В Скопие заминава Боян Чуков, досегашен съветник по международните отношения на премиера Сергей Станишев. В Мароко ще ни представлява Радион Попов, който е зам.-министър на външните работи. Кабинетът прие и решение, според което бюрото за свръзка в Прищина се преобразува в посолство. Мисията ни там ще оглави Красимир Тулечки, който бе на същия пост в Афганистан през 2002 – 2007 г.
Петима генерални консули ще заминат за Милано, Ню Йорк, Чикаго, Солун и Одрин. Засега единственото известно име е на консула ни в Ню Йорк – Атанас Папаризов, който бе евродепутат от БСП. Според правителствени източници единствените две политически назначения сред новите дипломати са тези на Боян Чуков и Атанас Папаризов.
Зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков коментира след заседанието на кабинета, че протича нормален, стандартен, рутинен процес на назначения на посланици. „Съгласуването на посланици и генерални консули е започнало от май, а по стандарт процедурата отнема три-четири месеца. При всички правителства се е получавало застъпване в тази процедура“, допълни заместник-министърът.
Преди заседанието на кабинета министрите от НДСВ Даниел Вълчев, Николай Василев и Гергана Паси обявиха, че няма да подкрепят решението за назначенията, тъй като не са съгласни то да се взема в последния момент. Няколко часа по-късно обаче Любомир Кючуков съобщи, че всички членове на кабинета са подкрепили акта.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви след решението на кабинета, че се надява президентът да не издаде указ за назначаването им и лично ще проведе разговор с него по този въпрос. Според лидера на ГЕРБ е недопустимо, след като наказателният вот е излязъл наяве, БСП да продължава да се занимава с далавери. „Това не е честно и не е демократично”, каза Борисов и добави, че новото правителство ще смени назначените дипломати.
На вчерашното си заседание правителството направи и още едно назначение - зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров стана председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Станете почитател на Класа