Каракачанов: Не приемам никакви упреци от никого срещу военното ръководство за F-16

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти по повод за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

 

Не трябва да хвърляме сянка на съмнение върху военното ръководство на Министерство на отбраната за F-16. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти по повод за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Възползвам се от случая, тъй като прочетох някои публикации, че едва ли не командирът на ВВС на своя глава е орязал способностите на самолета. Такова нещо няма и по никакъв начин не трябва да се хвърля сянка на съмнение върху военното ръководство на Министерство на отбраната. Колегите от ВВС си вършиха съвестно работата. Не приемам упреци от този или от онзи, без значение какъв е той, към колегите от военното ръководство, в конкретния случай към ген. Цанко Стойков“, каза още Каракачанов.

 

 

Пакетът и самолетът F-16 идват с абсолютно запазени способности, системи за въоръжение, за опознаване, криптиране и навигация, каза на свой ред началникът на ВВС ген. Цанко Стойков.

По въпроса за запазване на бойните способности, оперативната съвместимост и оперативните способности сме се придържали към запазването на същите и дори увеличаването им. Това, че има известно връщане към първоначалните бройки от въоръжението, беше направено предвид на това, че бяха завишени в желанието си да получим повече. След като видяхме, че американската страна ги е калкулирала в цената и тя се е увеличила доста и се върнахме в първоначалната позиция“, посочи ген. Стойков.

Той посочи, че е осигурено надеждното усвояване, поддържане и експлоатация на самолета.

 

https://www.flashnews.bg/wp-content/uploads/2019/04/KARAKACHANOV-I-MARINOV-GRANITSA.jpg

 

„Това, че ще бъде необходимо да се купуват допълнително ракети въздух-въздух, и въоръжение въздух – повърхност, това е така. Това ще продължи по време на целия жизнен цикъл на самолета в зависимост от необходимостта“, посочи още ген. Стойков.

Той уточни, че последните два самолета ще бъдат получени в началото на 2024 г., останалите 6 до края на 2023 г. По отношение на боя на пилотите, ген. Стойков обясни, че той е 12, а този на инженерно-техническия състав е 65.

„Те са напълно достатъчни, съответстват на изискванията за летателен състав. Както виждате 12 пилота на осем самолета – спазено е изискването за бройката. Те, в момента, в който се върнат, ще имат възможност веднага да започнат обучение на нови летци“, допълни още командирът на ВВС.

 

Станете почитател на Класа