Депутатите приеха партийната субсидия да падне до 1 лв. на глас

След няколко часа на тежки дебати в пленарната зала, депутатите приеха на второ четене субсидията на политическите партии да бъде свалена до 1 лв. на действителен глас.

Общо 119 депутати от групите на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля подкрепиха предложението, 71 от БСП бяха против, а 16 души се въздържаха. Управляващите също така получиха подкрепата на 7 депутати от "Атака" и на 15 от ДПС.

Преди това беше отхвърлено предложението за цялостно отпадане на паричните субсидии за партиите, както и предложението на ВМРО за субсидия в размер на 1,5 лв. на действителен глас.

 

https://bulpete.files.wordpress.com/2009/01/bulgariap114-1lev-1999-donatedth_f.jpg?w=636

 

На 21 юни поради липса на доклад за второ четене промените в Закона за държавния бюджет отпаднаха от дневния ред на парламент. След това на 25 юни се състоя среща на управляващата коалиция в Министерски съвет и стана ясно, че Обединените патриоти ще инициират консултации с политическите сили в Народното събрание за субсидиите. Разговорите се проведоха едва на 3 юли, но до консенсус за 1 лв. партийна субсидия стигнаха само ГЕРБ и "Атака".

От Воля също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията.

НФСБ и ВМРО също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но според тях един лев не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант.

БСП са категорично против субсидия от един лев. ДПС предложи 0 лв. и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.

Дали бизнесът или фирми и частни лица ще могат да финансират политически партии ще стане ясно наесен, когато се очаква да бъдат гласувани промени в Закона за политическите партии.

Станете почитател на Класа