Нинова свали доверието си от Жаблянов и го извади от ИБ на БСП. Пленумът я подкрепи!

Лидерът на БСП предложи да бъдат включени нови 7 членове в Бюрото: Милка Христова, Асен Гагаузов, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Манол Генов, председателя на МО Николай Бериевски.

Националният съвет на БСП подкрепи лидера си Корнелия Нинова и по нейно искане освободи Валери Жаблянов като член на ИБ на партията. С явно гласуване и почти пълно единодушие пленумът одобри всичките й предложения за обновление на ИБ на БСП.

Само десетина членове на НС гласували против оставката на Жаблянов, 60 застанали категорично зад Нинова, двадесетина се въздържали.

Със сериозно мнозинство и без особени противоречия Националният съвет на БСП е одобрил всички поискани от лидера на партията промени в оперативното ръководство, които визират както кадрови размествания, така и драстично намаляване щата на "Позитано" 20.

В остър доклад пред Националния съвет на БСП председателят на партията Корнелия Нинова обявила, че сваля доверието си от Валери Жаблянов и иска неговата оставка от Изпълнителното бюро на партията, научи Епицентър.бг

Нинова предложила още да бъде увеличен съставът на Изпълнителното бюро, за да се чуват различните мнения в партията. Тя излязла и с предложение да се създаде Национален дискусионен клуб. Очаква се да го оглави едно от знаковите имена на партията Янаки Стоилов.

"Имаше разнобой по политически решения и действия на парламентарната група. Очевидно с цел  да се отдели ИБ от парламентарната група, има дефекти, предлагам да засилим комуникацията между Бюрото и парламентарната група", посочила Нинова.


Имах разговор с младежката структура, трябва да засилим разговора с младите, подчертала още Нинова.

Корнелия Нинова дала и предложенията си за нов състав на ИБ с думите:

"Съставът на бюрото да бъде увеличен на 21. Предлагам да бъдат включени: Милка Христова, Асен Гагаузов, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, Манол Генов, председателят на МО Николай Бериевски", обявила Нинова. 

Идеята й е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Нинова е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.

Предложила да бъде освободен Валери Жаблянов и се мотивирала.

”Аргументите ми, започвам с най-малко важното. За малко щяхме да останем без документи за последното заседание на конгреса.

Вторият ми аргумент е за идеологията. Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. тя почти не се е събирала.

На трето място е най-сериозното - става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие. Това налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне Бюрото, може би е редно той да си подаде оставката“, завила Нинова пред пленума.


И продължила: Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията. За мен е съществен въпросът за идеологията. За съжаление в България никой не говори за това. Ние останахме единствената партия с идейна основа. Преди конгреса се чуха различни мнения за модерното ляво, за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си. Предлагам да създадем Национален дискусионен клуб. 

Нинова предложила: Да поканим различни партии от левия спектър, различни институти, движения и да започнем съществена дискусия за две неща - демокрация и модерно ляво в България и в Европа. В разговорите да се включат и европейски лидери, политици, специалисти. Светът се променя и поставя различни предизвикателства пред идеите. Ние трябва да отговорим на тези предизвикателства", казала пред пленума Нинова.

Преди началото на заседанието на Националния съвет Жаблянов бе спрян от репортери с въпроса как ще коментира информацията, че ще бъде отстранен от бюрото.

Надявам се да не виждат в мен враг, а партиен другар, отговори той.

Пред Националния съвет Жаблянов обяснил, че чрез новия състав на ИБ Нинова иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си.
С нови членове не се разширява демокрацията, а търсенето на аргументи постфактум, за да се оправдаят предварително взети решения, е вече стил, заявил той.

И добавил, че заседанието на ПАСЕ не било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против. Казал, че останал в София заради проверките на имуществото му, които се водят. Компетентните органи го помолили да е на разположение. Заместници не били изпратени, защото НАП, ВКП и КОНПИ са поискали той да е на разположение след изтичането на срока, когато е било възможно да се правят промени в състава на делегацията.

Георги Пирински, Атанас Мерджанов  и Велислава Дърева защитили Жаблянов, който отказал да подава оставка. Той дръпнал 50-минутно слово в стил "Георги Димитров пред Лайпцигския процес", с което оттегчил залата. Нарекъл членовете на НС "провинциалисти", заради позицията им за Истанбулската конвенция. И, както заяви депутат пред Епицентър.бг, "сам си отряза главата".

При гласуването по-късно Националният съвет подкрепи Нинова и гласува оставката му. С явно гласуване са били приети и останалите промени в състава на ИБ на БСП.

Явор Куюмджиев по собствено желание напуснал ИБ на БСП.

"Пленумът прие и актуализиран бюджет до края на годината, както и нов щат и структура във връзка с намаляването на субсидията".

С почти 2/3 се орязва щатът в червената централа на "Позитано" . Досега партийният апарат по ведомост е бил близо 150 човека, вече става 64. Нинова е предложила по-динамична структура на партийното ръководство. В това си решение тя била подкрепена от Михаил Миков, който заявил, че в настоящата ситуация Нинова няма друг ход, освен да съкращава администрация.

Пленумът завърши, приемайки всички решения на Нинова.

 

 

Станете почитател на Класа