Георги Първанов: Няма да е излишно партиите да са на диета

Няма да е излишно, ако държавата остави в режим на диета партиите. Аз самият съм бил лидер на БСП в най-тежкото време без един лев субсидия. Това заяви Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 г., в интервю за bTV по повод намаляването на партийните субсидии на 1 лев за действителен глас.

 

 

„Субсидиите за пореден път показаха колко изкривен е българският политически дебат. Няколко седмици поред гледаме как партиите отново занимават хората със собствено партийните си въпроси. Има толкова значими и тежки проблеми на самите хора, обществото и държавата, но ние сме се вторачили в субсидиите“, коментира той.

По думите на Първанов, не е въпросът във фасадата дали ще кажем германски или американски модел на финансиране, ако не бъде разбита същността - корпоративният вот.

"Всичко друго е измислено, всичко е имитация. Големите пари се въртят, те не са получени от субсидиите, те се въртят под рафта и те определят вота. Всичко е договорено и реализирано под рафта. Всичко е схема“, добави президентът в периода 2002 - 2012г.

Георги Първанов посочи, че предизборните кампании в страната са сведени до минимум. Попитан как вижда резултатите на БСП в последните избори, той отговори: „Левицата е в криза и това трябва да си го кажем. В криза е голямата парламентарната левица на опозицията. Трябва промяна, трябва единение вътре в самата БСП. Такива не виждаме. Трябва консолидация не само на левицата, 1999 г. спечелихме местните избори с консолидация на цялата опозиция и това беше успешно“.

По отношение на подаването и оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП, той подчерта, че резултатите на БСП сами говорят за нея.

Имаме силово доказване на преимуществото на председателя, което не знам дали е правилен ход, допълни Първанов.

По повод изказване на лидера на левицата, че Първанов е влязъл в БСП през задния вход, той подчерта, че той е влязъл в ръководството на БСП в най-тежкия период и е извел партията на печеливша позиция.

По думите му тя е тази, която е била въведена през задния вход.

Според Първанов е необходимо обединение на левицата за София. Той предположи, че по места контакти ще има.

На въпрос може ли да има обенение зад личността на Мая Манолова, Първанов отговори, че трябва партиите да внимават да не я задушат и да действат предпазливо. "Мая Манолова може да бъде добър кмет на София", заключи той.

Станете почитател на Класа