Борисов като Борис III - яхна локомотива!

Министър-председателят пътува от гара Пазарджик до гара Белозем в демонстрационно пътуване със Специален влак I със скорост до 160 км/ч с локомотив на RCC

 

Премиерът Бойко Борисов стана като цар Борис III - подкара влак.

За разлика от монарха, който е първият „шофьор“ на уникалната теснолинейка Сараньово – Белица, премиерът само се возеше. "Нямам книжка за влак!", пошегува се Бойко Борисов в отговор на въпроса той ли ще кара влака.

Борис III подкарва локомотива на 30 юли 1939 година, когато е пуснат в експлоатация участъкът Якоруда – Белица.

За разлика от него Бойко Борисов пътува от гара Пазарджик до гара Белозем в демонстрационно пътуване със Специален влак I със скорост до 160 км/ч с локомотив на RCC (1116 072).

Влакът е в състав от два вагона - бистро с първокласно отделение и пътнически вагон. 


Припомняме, че по-рано днес Борисов инспектира изграждането на ЖП магистралата със Сърбия и Турция в участъка край Елин Пелин.

 

http://epicenter.bg/images/news/62019/pics/1560243376.jpg

При влизането си в Пазарджик, премиерът наду "Лед Цепелин". Борисов разгледа с интерес системата за управлението на трафика и напълно ремонтираната гара в града. След това той се качи в локомотива и зае мястото на помощник-машиниста.

 

http://epicenter.bg/images/news/62019/pics/1560243416.jpg

В кабината на локомотива са още и министрите Росен Желязков, Владислав Горанов и Томислав Дончев, както и директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

- Ти ли си машинистът или ти?, попита Борисов при влизането си в кабината. 

- И двамата, отговориха машинистите.

- Кой ще кара влака? Аз нямам книжка за машинист, пошегува се премиерът.  Сега, спазвайки правилата, да почваме леко да движим. Правилата трябва да се спазват до педантизъм, отбеляза Борисов.

 

http://epicenter.bg/images/news/62019/pics/1560241377.jpg


Точно в 11:08 часа специалният влак потегли към Пловдив.

Времепътуването между двата града е сведено само до 23 минути след мащабната реконструкция на жп трасето от Септември до Свиленград.

 

https://fakti.bg/img/news/41/237641/4b024d784a119a902ed5dc004c30b823_medium.jpg

"Трябва да качим хората на влаковете. Сега, като купим новите влакове... седиш си, четеш си книжка", обеща премиерът.

"Влади, ние колко нови влака ще закупим?", отправи въпрос към Горанов Борисов. "Рано е да се каже. Нали знаеш Бойко Борисов колко лицеви опори ще направи?", отговори му с въпрос финансовият министър. "Колко?", поинтересува се министър-председателят. "Всичките", отговори му Владислав Горанов.

След потеглянето на влака премиер и министри разговаряха с машинистите, които им обясняваха особеностите на управлението на машината и трасето.

„Няма вече тадуф-тадуф“, каза транспортният минитър Росен Желязков.

“Знаеш ли колко ще ни се смеят за тадуф-тадуф и пшшшшш“, пошегува се Борисов.

„Това е тишина. Няма я романтиката на тадуф-тадуф“, отбеляза Желязков.  

„Като паяжина е всичко!“, възхити се премиерът. 

Премиер и министри слязоха на гара Тодор Каблешков и разговаряха със служителите там. "Ти с червената шапка си началник гара нали?", продължи да се интересува Борисов от работата на железопътните служители.

"Около 60 камиона на ден вече не се движат, защото два влака на ден върши тяхната работа. След запълването на пълния капацитет на интермоделния терминал очаквам в скоро време камионите да станат 100", разкри транспортният министър Росен Желязков.

По-късно от пресцентъра на "Дондуков" 1 съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е направил оглед на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души. 


От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.

Борисов също информира за събитето последователите си във фейсбук, като написа:

"Направих оглед на обновеното приемно здание на гара Пазарджик. Финансирането е по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Преди ремонта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно, а след модернизацията й броят им е нараснал на 260 000 души."

 

„Трябва да убедим българите, че пътуването с влак е екологично чисто, бързо и удобно и, че няма нужда да стоят по задръствания по магистралите. Искам хората да видят какви инвестиции са направени и колко труд е хвърлен за обновяване на жп линиите“, написа още във Фейсбук премиерът.

Станете почитател на Класа