Радев към Путин: Не приемам, че България няма суверенитет

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа“. Това заяви президентът Румен Радев в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум.

Думите му идват в отговор на критиката от страна на руския държавен глава Владимир Путин, че България е загубила от спирането на проекта „Южен поток“, взетото решение по темата не е било суверенно на страната ни, а загубените инвестиции в „Южен поток“ представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

 

Румен Радев в Русия

 

Въпреки това обаче Радев все пак се обяви за сътрудничество с Русия, както и за отпадане на санкциите.

Държавният глава посочи, че в процес на развитие са общите енергийни  политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели – диверсификация и конкурентоспособност. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието  и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа.

Българският държавен глава отново е подчертал, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Президентът Путин заяви от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена".

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции отговориха президентът Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава посочи, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции. От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика.

„България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, припомни още президентът Румен Радев.

Станете почитател на Класа