Симеон Дянков: Изборът на Иван Искров е незаконен

„Класа“

Изборът на Иван Искров за управител на БНБ е незаконен. Това съобщи вчера по БНТ експертът на ГЕРБ Симеон Дянков, посочен от Бойко Борисов за министър на финансите. Той не пожела да коментира дали Искров ще бъде сменен, но уточни, че в случая не стои въпросът дали някой е добър професионалист или не. „Иван Искров доказа себе си като един солиден управител, който има личен принос за запазването на стабилността на нашите банки, на финансовата ни система, който има висок европейски авторитет“, каза пред журналисти вчера президентът Георги Първанов.
„Аз лично се надявам, че новият премиер в диалог с управителя на БНБ ще намерят начин да решат въпроса с взаимодействието между правителството и банката за решаването на тези тежки проблеми. Не смятам за целесъобразно в този момент да бъде направена тази промяна. Разбира се, премиерът има своето виждане и той ще трябва да поеме отговорността си. Но това би било тежък знак”, каза още Първанов.
Симеон Дянков заяви вчера, че бившият вътрешен министър Румен Петков не е направил необходимото за свързването на митниците и данъчната система. Според него заради този пропуск през 2007 г. страната ни е загубила от акцизи и мита 1 млрд. и 200 млн. лв. Според него с въвеждането на тази система може да се покрие една част от дупката в бюджета. „Това е огромен проблем за реалната икономика“, каза още Дянков. Той обяви, че в първите един-два месеца от управлението на ГЕРБ ще бъде направено необходимото, за да може тези пари да влизат в бюджета.
Часове по-късно Румен Петков отхвърли категорично обвиненията срещу себе си. „Това е абсолютно невярно по много причини. Нито в управленски, нито в политически, нито в личностен план мога да имам отношение по този въпрос. Известно е, че двете структури са в Министерството на финансите и да се обяснява липсата на връзка между тях с моята скромна персона е крайно несериозно и обидно и за Министерството на финансите, и за мен”, съобщи пред агенция „Фокус“ Румен Петков. Той добави, че това са звена в Министерството на финансите и в никакво качество не е могъл да има отношение към тях в това число и във времето, когато е бил министър на вътрешните работи. Той заяви, че думите на Дянков показват непознаване на структурите на държавата и на нейните финансови органи.



ГЕРБ строи нова магистрала за 4 години
Симеон Дянков заяви вчера, че през следващите 4 години ще бъде построена една цяла нова магистрала.„Следващата година и половина ние можем да поставим основата на това останалият свят и най-вече ЕС да види, че новото българско правителство е сериозно в използването на парите за това, което трябва да се прави - за по-добро образование, за по-добро здравеопазване, за по-добри магистрали“, каза още Дянков.

Станете почитател на Класа