Кметът на Бургас Димитър Николов: Достатъчно се говори за оставката на Цветанов

Ако е имало грешки в кампанията, сега ще има възможност да бъдат отчетени, коментира заместник-председателят на ГЕРБ

"Мисля, че достатъчно се говори по темата за оставката на Цветан Цветанов. Нека оставим Борисов да има крайното мнение по този въпрос". Така кметът на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Николов коментира в ефира на "Седмицата" по Дарик радио най-актуалната тема след изборите в ГЕРБ, пише Дневник.

По думите му, ще се дава много повече възможност решенията да бъдат вземани в изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"В изпълнителната комисия винаги е имало дискусия и всеки има възможност да изрази своето мнение, а Борисов е лидер, който винаги се съобразява с мненията, които имат стойност. Никога не е налагал еднолично решения", категоричен е Николов.

Той обясни, че винаги в комисията се е давало максимална възможност всеки да формулира и защити с аргументи своята позиция и добави, че никой не е ограничаван да има мнение, но винаги се е вземало най-правилното решение за партията.

"Изключително важен беше успехът на партията на евроизборите, в същото време имаме и известен спад на гласовете в различните региони. Трябва да си направим много качествен анализ, да се говори с лидерите по места", посочи кметът на Бургас.

Според него ниските резултати се дължат най-вече на ниската избирателна активност и на факта, че предизборната кампания на партиите е минала под знаменателя на очерняне и клевети. Това до голяма степен е отказало избирателите да отидат до урните.

"За Бургас нямам притеснения, правим си своите анализи, ще вземем конкретни решения и инициативи, но трябва да имаме повече време за анализ", каза кметът на града. Той не каза дали харесва Веселин Маринов да пее по време на кампанията.

"Ако е имало грешки в кампанията, сега ще има възможност да бъдат отчетени. Може би не се даде достатъчно трибуна на добрите инициативи, които ще бъдат важни за България в новия европейски парламент. Има доста теми, с които трябва спешно да се захванем", обясни Димитър Николов.

Той не каза дали очаква появата на нова партия, но каза, че винаги се появяват нови движения, партии и личности.

"ГЕРБ продължава до ден днешен да бъде партията, за която хората гласуват и на която разчитат. Според мен, ако успеем да си направим правилните изводи, ще успеем да върнем голяма част от избирателите и симпатизантите", коментира Николов.

По думите му, следващите избори за местна власт са изключително важни за всяка партия, включително и за ГЕРБ. Голяма част от кметовете на общините са представители на ГЕРБ. Той не пожела да отговори на въпроса дали ще се кандидатира отново за поста, защото това решение ще се вземе от ръководството на ГЕРБ. Каза обаче, че има още доста работа, която трябва да се свърши.

На въпрос дали би оглавил ГЕРБ, Николов каза, че "камъкът си тежи на мястото и в това е чарът на ГЕРБ – че за различни позиции има добре подготвени кадри, които не готвят политическа кариера". Той припомни, че тази партия е създадена от премиера Борисов и той е най-авторитетният в нея. "Той е двигателят и моторът", допълни Николов.

По думите му, Европа би била по-сигурно и по-прекрасно място за живеене с Манфред Вебер, но тепърва предстои да се види какви ще са резултатите от срещите между лидерите в Европа. Според Николов управление с по-широка коалиция дава по-голямо доверие, стабилност и повече енергия.

 

 

 

Станете почитател на Класа