Румяна Коларова: Бойко Борисов трябва да обясни защо Цветанов напуска

Бойко Борисов трябва да обясни защо Цветан Цветанов напусна политиката. Ако остане без обяснение защо, нещата вървят в негативна посока. Това каза политологът Румяна Коларова в ефира на „Здравей, България". Отговорът на въпроса „защо" е абсолютно наложителен, защото се появиха всякакъв вид спекулативни теории. Трябва да има отговор, който да запази достойнството и на Цветанов, и на партията, ако се търси някакъв вид позитивно развитие, каза тя и добави, че ако отговор, че това е пречистване на партията би бил много унизителен за Цветанов. Според нея, ако не се даде яснота за оставката на Цветанов, ще се появяват спекулации и победата ще бъде интерпретирана като загубата. Всякакъв вид възможни интерпретации ще чуем, ако няма реално обяснение, каза още тя.

 

Румяна Коларова: Бойко Борисов трябва да обясни защо Цветанов напуска

 

Според Коларова, Томислав Дончев няма да заеме мястото на Цветан Цветанов. Това е абсурд, защото една партия, когато се стабилизира, първото нещо, което прави е да отделя човека, който я организира, от човека, който е в политиката . Това са отделни функции във всяка партия, обясни тя.

Политологът Михаил Мирчев заяви, че победата на ГЕРБ на изборите е привидна и са били купени около 120 хил. купени ромски гласа. След привидния успех елиминират Цветанов окончателно. Защо е привиден? Защото на пръв поглед те победиха, но с цената на какво? Около 120 хил. купени ромски гласа от махалите. На тези избори за купуване на гласове се говори само за три партии - ВМРО, ДПС и ГЕРБ. Много неудобни обстоятелства са това. Започнаха да излизат дори информации, че реалните проценти са съвсем други. От тази гледна точка това е вторият изборен провал на Цветанов. Първият провал беше първият тур на президентските изори през 2016 г., когато от него се очакваше да включи този механизъм, но той отказа, каза той.

Според двамата политолози от човека, който ще смени Цветан Цветанов в партията, ще зависи изходът от изборите за местна власт.

Станете почитател на Класа