Реваншът на Иванчева

"Обмислям да се кандидатирам за кмет на София, ако се наложи, за да оправя "Младост" и другите квартали".

Политическите амбиции на Десислава Иванчева получиха нов импулс след изненадващия резултат от изборите на 26 май.

С 29 363 гласа* в национален мащаб Иванчева се оказа седма сила, като изпревари Валери Симеонов и Волен Сидеров. Изпревари "младите" на НДСВ, чиято листа получи благословия лично от Симеон Сакскобургготски. Изпревари и националистическата партия "Възраждане", която ползва държавна субсидия от 2017 г. насам. Иванчева надмина и АБВ на Румен Петков, който се регистрира като клонинг на БСП под името "Коалиция за България".

Почти 30 000 гласа са истинско постижение за независим кандидат за евродепутат в България.

Не забравяйте, че това е подкрепа за жена, която води кампанията си от домашен арест и само месец преди изборите бе призната за виновна заради подкуп в особено големи размери (на първа инстанция). Житейската й перспектива за следващите 20 години е функция от вероятността да бъде вкарана в затвора. Вместо това Иванчева вече се готви за нови избори след 6 месеца.

 

Десислава Иванчева

 

На първо четене, 30 000 бюлетини не са достатъчни, за да превърнат Десислава Иванчева в национален политически играч със солидна база. Но това не е и нейният план - целта й беше да провери доверието си в София.

Оказва се, че над 40% от гласовете за Десислава Иванчева на 26 май са дошли от жителите на трите избирателни района на Столична община. Над 6400 бюлетини са пуснати за нея в София-23, където попада район "Младост".

Означава ли, че тя може да повтори успеха си на местните избори през есента на 2019 г. в София и "да оправи "Младост" и другите квартали"?

Сравнението между евро- и кметски избори не е съвсем "политически коректно", но точно в този случай може да ни даде базова представа за шансовете на Десислава Иванчева.

Избирателната активност в София е приблизително еднаква на двата европейски вота (2014 и 2019), и на местните избори през 2015 г. - между 343000 и 375000 гласа.

Бившият кмет на "Младост" е достатъчно известна фигура в политическия пейзаж, но засега е много далеч от необходимия мащаб за успешна кандидатура за кмет на Столична община.

Само за достигане на балотаж (такъв не се е случвал в София в последните 15 години) ще са нужни поне 100 000 гласа, и то в доста силна конкурентна среда с кандидатите на градската десница и столичната организация на БСП.

А ето как изглежда разпределението на подкрепата на Иванчева в трите избирателни района в София на 26 май 2019 (при данни на ЦИК след 99% обработени протоколи):

 

 

С много условности, това би могло да се приеме за относителния "минимум", на който Иванчева може да разчита при евентуално явяване на местни избори като кандидат-кмет или водач на листа за общински съветници.

Това са гласовете на хората, които 1) смятат за допустимо да се събират нерегламентирани дарения от строителни предприемачи, щом са за "общо ползване", 2) твърдо не вярват в доказателствата на прокуратурата, че част от тези дарения са поискани за лична облага, 3) са готови да отидат до изборната си секция дори при традиционно "скучна" предизборна ситуация.

И ако шансовете й за кметския пост са нереалистични, то дори малката сума от 12 541 гласа би била напълно достатъчна, за да се сдобие със свои 2 или 3 сигурни общински съветници.

За сравнение: през 2015 г. бариерата за влизане в СОС е била под 6200 гласа. Квотата за един мандат - 5406. "Глас Народен" на Светослав Витков получи две места в 61-мандатния общински съвет с едва 11450 гласа, а коалиция "Сердика" на АБВ и Георги Кадиев - 3 места срещу 13635 гласа.

Колкото по-фрагментиран е следващият СОС, толкова по-изгодна позиция биха имали малките формации в него.

 

 

Относително високата активност в полза на Иванчева в 128-те секции на "Младост" на 26 май също увеличава шанса й да вкара свой кандидат за районен кмет и да повтори изненадващата й победа на частичните избори през ноември 2016.

Тогава Иванчева се класира за балотаж с 8660 гласа (18% от всички гласували), като изпревари кандидата на БСП Стефан Стефанов, представителката на РБ Людмила Божилова и на "Патриотите" Мария Цветкова.

ГЕРБ разчитаха на добра преднина от 27% на първия тур, но балотажът обедини всички опоненти на управляващите в единен фронт зад Иванчева. Тя получи победата с цели 28756 гласа - тройно увеличение на доверието, гласувано седмица по-рано.

Очевидно е, че показният арест от 2018 г. и продължаващият съдебен процес са разрушили безвъзвратно голяма част от това доверие.

Гласовете за нея в район "Младост" като независим кандидат за ЕП през 2019 г. са малко под 2900 гласа - или 1/3 от бюлетините, които тя получи на I тур преди 2,5 г. Това е далеч под линията на почти 29 хиляди гласа, с които окончателно спечели районното кметство.

Слабостта на Иванчева е в липсата на организиран и професионален предизборен щаб. За разлика от 2016 г. сега не може да разчита на публична подкрепа от национално представена политическа сила - репутационният риск за всяка партия е твърде висок независимо от презумпцията за невинност.

Кандидати за власт на гърба на популярна "ракета-носител" обаче винаги ще се намерят.

Наддаванията за местните избори вече са отворени, а Иванчева няма какво да губи освен свободата си. Всяка поредна репресивна проява от страна на прокуратурата, КПКОНПИ и съдебната охрана би разширила обхвата на хората, склонни да й гласуват доверие само заради съчувствие.

Изненади не са изключени никога - особено в кампанията за местните избори в София, която за пръв път обещава интересна интрига.

* Сумарните данни за гласовете в полза на Десислава Иванчева са взети от ЦИК на база 95.2% обработени протоколи. Данните за гласовете й в 23, 24 и 25 район в София са на база съответно 99.51%, 99.8% и 100% обработени протоколи. Трети ден след изборите Централната избирателна комисия все още не е публикувала окончателните данни за гласуването.

Дияна Костова

Станете почитател на Класа