Вигенин: Не съм съгласен с оставката на Нинова. Имаме друга цел - да се върнем в местната власт

Никой не говори, че ГЕРБ се представи по-зле на тези избори и най-вероятно ще имат по-малко евродепутати. Ако те приемат тези избори като прошка, това ще е голяма грешка за тях. Пред Бойко Борисов и ГЕРБ предстоят трудни времена", прогнозира Кристиан

Не бих казал, че ситуацията е драматична. Имало е и по-драматични събития в партията. Вчера имаше разгорещена дискусия и мисля, че взимаме правилни решения.

Това каза пред камерата на БТВ Кристиан Вигенин от БСП, който коментира вчерашните трусове при социалистите.

"Конгресът на БСП ще се проведе на 16 юни. Там ще се приеме оставката на Корнелия Нинова и ще дебатираме за правилата за избор на нов председател.

Аз не бях съгласен с оставката на Корнелия Нинова и не разбрах защо вътрешната опозиция така яростно я посича. Аз смятам, че преди местните избори това не трябваше да се случва. Решението на Нинова е лично. За мен тя е избрана от Конгрес и само Конгрес може да я свали. В крайна сметка целта ни остава - да възвърнем влиянието си на местните избори.

Приемем ли оставката на Нинова, отново ще загубим местната власт, от която ни изхвърлиха, подчерта той 

Ние оставаме единствената опозиция на ГЕРБ. Имам призив към всички местни организации на БСП - не губете фокуса и се гответе за предстоящите избори", добави Вигенин.

"Трябва да внимаваме с приказките по време на Националния съвет. Не бива да бъдем резки и крайни в своите оценки. Не мисля, че някой е посочил за виновник местните структури на партията за загубата на изборите.

Трябва да преценяваме своя подход. Имаме нужда от успокояване на тези вътрешни конфликти в БСП. Нашата цел да печелим избори, а не да демотивираме партията си. Всички носим своята отговорност за европейските избори.

Тези избори винаги са трудни за БСП, защото нашите избиратели не ги считат за важни, не защото не са европейци, а защото не могат да усетят темите. Не можем да говорим за провал, защото повишихме избирателите си и увеличихме евродепутатите.

Никой не говори, че ГЕРБ се представи по-зле на тези избори и най-вероятно ще имат по-малко евродепутати. Ако те приемат тези избори като прошка, това ще е голяма грешка за тях. Пред Бойко Борисов и ГЕРБ предстоят трудни времена", прогнозира Кристиан Вигенин.

Социалистът бе категоричен, че БСП безспорно е претърпяла загуба, но според него е прекалено да се говори за "провал".  

„Получи се ефектът на прегарянето - когато си близо до победата и правиш всичко възможно да я постигнеш“, анализира той.  

Вигенин изтъкна, че въпреки загубата представянето на левицата на настоящите евроизбори е било по-добро, тъй като печелят един мандат повече.

За сметка на това ГЕРБ се представили значително по-слабо, по негови думи, тъй като депутатите им намаляват от 7 на 6, като единият дори не бил от ГЕРБ.  

ГЕРБ не трябва да тълкуват победата си като прошка, отсече червеният депутат.  

Запитан дали ще има прошка за самата Нинова, Вигенин заяви, че той самият е привърженик на прекия избор на председател.  

Нинова често ни е изненадвала с необичайни ходове, които са се оказвали печеливши. Може и сега да стане така, посочи той.

 

 

Станете почитател на Класа