Президентът се среща с Цацаров за критериите за избор на нов главен прокурор

 

Седемгодишният мандат като главен прокурор на Сотир Цацаров изтича през декември тази година.

Президентът започва срещи във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. Първата ще бъде днес със сегашния - Сотир Цацаров. 

На следващ етап Румен Радев ще разговаря с представители на съдебната и изпълнителната власт, както и с обществени организации. Седемгодишният мандат като главен прокурор на Сотир Цацаров изтича през декември тази година.

Припомняме, че мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г.

Процедурата за избор на негов наследник може да бъде открита шест месеца по-рано, т.е. още през юли.

По същество конституционното производство за избора на главен прокурор включва две последователни фази.

Първата фаза протича пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който поставя, обсъжда и приема предложения за тайно гласуване и с квалифицирано мнозинство - повече от две трети от състава на ВСС (чл.173, ал.6 ЗСВ).

При сегашния 24-членен състав на ВСС това означава с най-малко 17 гласа.

Номинации могат да правят прокурорската колегия или министъра на правосъдието.

Втората фаза се осъществява от президента на Републиката. Той извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля.

Президентът не може да откаже предложението, когато то му се прави повторно.

Такъв случай имаше при назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС, когато президентът Радев не подписа от първи път указа. След повторното гласуване от новия състав на ВСС обаче на Чолаков, Румен Радев не можеше да спре процедурата.

През март стана ясно, че зам.-главният прокурор Иван Гешев няма амбиции да се кандидатира за поста.

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава.

 

 

 

Станете почитател на Класа