Ако БСП не спечели изборите, няма как да поиска предсрочни

Интервю на Лиляна Клисурова с члена на Националния съвет на БСП и бивш зам.-председател на партията Димитър Дъбов за ситуацията в БСП преди евроизборите.

- Странно начало на предизборната кампания за евроизборите, г-н Дъбов? “Апартаментгейт” ще се отрази ли на резултата?

- По време на всяка предизборна кампания, за съжаление, има компроматна война. Този път тя започна по-рано и е много по-ожесточена.

 

 

Очевидно става дума за приятелски огън вътре в ГЕРБ или от десните партии, членуващи в ЕНП. Няма да се спирам на въпроса дали е морално и законно, само ще отбележа, че е голям скандал и издънка за управляващите.

- А помага ли на БСП?

- Да, ако успеем да използваме този шанс и противоречията вътре в БСП не бъдат задълбочени на следващия пленум при реденето на листата.

- Има ли война в БСП? И как партията отива на изборите така разделена?

- Война в БСП няма и не би могло да има. Но има всички признаци да отидем разделени на евроизборите. Има сериозни разминавания във вижданията ни кои и как трябва да ни представляват в ЕП.

- Вие подкрепихте кандидатурата на Сергей Станишев, а предстои пленум за цялата листа. Как приехте знака на Нинова, че не го иска в листата?

- Станишев е човекът с най-много номинации от структурите ни, колкото и това да се държи в дълбока тайна от “Позитано” 20. Кандидатурата му е издигната от повече от 1500 основни партийни организации, има над 250 номинации от общински и районни конференции. Много е трудно по обратния път да се опиташ да обясниш на своите членове какво се е случило, за да отпадне неговата кандидатура.

- Какво се случи между Станишев и Нинова, че тя отказва да разговарят, както разбрахме от него?

- Става дума за сериозни ценностни различия. Станишев направи широка лява коалиция и вкара партията в ПЕС. А днес БСП е изключително самотна. Ръководството се конфронтира ненужно с всички партии. Разделихме се и с голяма част от досегашните си коалиционни партньори вляво. Явно ще имаме свой прочит на Маркесовата “Сто години самота”. Говори се, че бившите ни партньори водят разговори с АБВ, което не е добре за нас. Дори 30-40 хиляди гласа да направи тази друга лява коалиция, тя ги взима от БСП. Ако от реденето на листата и от избора на водач има още толкова разочаровани - един мандат замина. Тези факти не бива да бъдат подценявани. И то, когато имаме всички шансове за добро представяне на вота.

- Не смятате ли, че Елена Йончева като водач ще разшири ветрилото на подкрепа за БСП?

- Дали и колко ще разшири, ще видим на 26 май. Високо ценя Елена, но не може една уважаваща себе си партия, която иска да управлява държавата, да не е в състояние да излъчи член на БСП за водач на листата. Тук не говоря само за Станишев. Тази тенденция не е нова. Последните 3 г. ние издигнахме президент, който не е член на БСП и който бързо ни загърби. Ето и в парламента вкарахме голяма гражданска квота - 2 г. по-късно повечето от тях въобще не се виждат и чуват. В ЦИК също предложихме членове, някои от които не са пряко свързани с БСП, а трябва да защитават там нашите позиции.

В листата ни за Европарламента договорката е да има до 6 души гражданска квота и коалиционни партньори - малко повече от 1/3 от всички места! Това не са случайни неща. Свидетели сме на пълзяща департизация на БСП, деструктуриране на партията и опит за превръщането ѝ в гражданско движение без ясна идеология и без структури. Без съмнение подобен ще е подходът и на местния вот.

- Каква е целта?

- По-нататък ще отговорим и на този въпрос. Както и кой с каква мисия се появи в БСП. Но другите големи политически играчи с шансове да имат евродепутати залагат изцяло на партийното начало. И ГЕРБ, и ДПС ще играят с хора, достатъчно познати и авторитетни в ЕП. Затова водачът на листата на БСП трябваше да е професионален политик, човек с европейско лице.

Ръководството на партията е много близо до това да развенчае два принципа за БСП. Първо, че е демократична партия - защото хората един месец се събираха, за да правят номинации. А после ръководството наложи своята позиция, без въобще да се съобрази с мнението им. Излезе, че целият процес на номинации е фарс. Второ, че е европейска партия. Истината е, че Станишев е последната преграда за това рязко да бъде сменено говоренето на БСП и тя да загуби проевропейския си характер.

- Ако Станишев не е в листата, какво ще стане?

- Първо, да направя едно уточнение - опитът да бъде представена тази битка като личностна на Станишев, за да запази мястото си в ЕП, е пълен абсурд. Не става дума за личността на Станишев, срещу когото персонално се бори ръководството, а за принципа: да се чуе гласът на партията, да се запази нейното европейско лице и съответно европейската ѝ принадлежност. На последния пленум стана ясно, че имаме 5% различия в политиките с ПЕС, но акцентираме на тях. БСП очевидно ще играе ролята на несистемна партия, на дисидент в ПЕС. Дано само не последваме съдбата на Орбан. Или пък това е целта? Вишеградската четворка ли е престижният клуб, към който се стремим? Или т.нар. консервативен социализъм - това е дървено желязо, като онзи философски закон за отрицание на отрицанието.

Второ, основните критици на Станишев днес са хора, които в миналото стояха с часове пред кабинета му - и на “Позитано”, и в МС. Той се отнесе прекалено великодушно към тях и сега бере плодовете. Някои от тях имат персонална заслуга за няколко от загубите на Станишев, които сега героично му броят и пришиват.

Но да се върнем на листата - нещата придобиват драматичен обрат, ако Сергей не е в челото ѝ

Вече казах колко много структури очакват той да бъде на ключова позиция. Ако това не се случи, не знам каква ще бъде мотивацията им да работят за изборите. Както и на тези 75 души от Националния съвет, които го подкрепиха. Разочарованието ще е голямо. Когато се правят подобни неща, трябва да се мисли за последиците.

БСП е особена партия, неслучайно е оцеляла толкова години. Ние сме голяма, тежка партия, трябва много майсторлък, за да я вкараш в кондиция и да е в силата си към момента на изборите. Това е трудна задача и иска можене.

- Резултатът за водач на пленума беше 75:95. Не е ли това почти бламиране на лидерката?

- Самобламиране. Защото Станишев бе подкрепен от най-активната част от членовете на НС. Наистина, ръководството положи героични усилия, за да докара хора, които не са присъствали, откакто са избрани в НС. Ако не могат да осигурят такъв кворум на всяко следващо заседание - повече от 150 души, при 75 гласа опозиция ще им бъде трудно да се вземат исканите от тях решения. У членовете на НС остана съмнението за манипулация на вота заради редица факти, които няма да коментирам сега. Нека да е ясно: ако ръководството още веднъж демонстрира своя авторитаризъм и внесе готова листа, без да е отчетено желанието на структурите и номинациите, това ще взриви партията още на старта на кампанията.

- Ще искате ли оставка на Нинова, ако БСП не е първа сила на евровота?

- На пленума попитах: След като така избираме водач и ще формираме листата, готово ли е ръководството, ако не сме първи на изборите, да си подаде оставката, или трябва да му я поискаме? Не получих отговор. На всеки е ясно, че ще трябва да се носи политическата отговорност в пълната ѝ сила. Не да изгонят няколко души, отговаряли за изборите, а да се поеме отговорност от ръководството.

- Казахте, че БСП се превръща в несистемна партия за ПЕС. А системна партия ли е у нас, след като бойкотира парламента? Много от структурите ви поискаха депутатите да се върнат на работа, но Нинова отказва.

- Бях един от тези, които изразиха несъгласие с напускането на парламента. България е парламентарна република и това е мястото, където се провеждат политиките. Били сме и с по-малко депутати, и в по-тежка ситуация, и наритвани и обиждани, но сме стояли в парламента и сме се борили докрай. Последните социологически изследвания показват, че е доста голямо неодобрението за напускането на парламента - 48%, а едва 23% одобряват решението. Което показва, че не сме уцелили ваксата.

 

Визитка

 

 Роден на 14 април 1948 г. в Шумен

 Има висше икономическо образование

 Депутат от БСП в 4 парламента

 Член на Националния съвет на БСП

 Бил е главен секретар и зам.-председател на партията в екипа на Сергей Станишев

Станете почитател на Класа