Проблемът им не е Станишев

Бележка: Докато четете този текст, цял кош с шеги за мотористки изпопадаха на пътя.

Какъв е проблемът Елена Йончева да оглави европейската листа на БСП? Със сигурност не е проблем на политическия маркетинг, дори напротив. Каква по-сочна предизборна интрига от шекспировата трагедия на Сергей Станишев? Какъв по-дързък и красив сапунен сериал за отрудената червена аудитория.

Едва ли националните медии щяха да се занимават денонощно с разбитото сърце на лидера на ПЕС, ако Корнелия Нинова не бе забила ножа на инат. За допълнителен кинематографичен ефект - бившата му сърдечна другарка завъртя острието в раната. Сценарият за "Оскар" сам се пише.

Какъв е проблемът с мястото на Елена Йончева? Вярно, не се получи опитът за уау-ефект от "пряката демокрация" в БСП, доколкото класирането й беше подсказано от Нинова още преди няколко месеца.

Но къде е писано, че първенството в листата се пада на най-високопоставения фактор в партийната номенклатура? БСП е доказала, че този план не работи. Точно преди 5 години Сергей Станишев сам подписа политическата си присъда с необяснима самоувереност - оглави европейския отбор на социалистите и допусна двоен провал както срещу ГЕРБ, така и срещу световно неизвестния си съпартиец, останал в историята като "Феномен 15/15".

Какъв би могъл да е проблемът на Йончева?

Не за първи път социалистите изпращат в Европарламента бивша журналистка с кратък депутатски опит, а досега практиката не е давала засечки, тъкмо обратното. Илияна Йотова например беше един от най-активните и разпознаваеми евродепутати не само в кръга на БСП, но и сред цялата българска квота в Брюксел. Благодарение на този капитал, трупан в продължение на 10 години, Йотова успя да се върнe обратно в националната политика, като прескочи няколко нива на играта до вицепрезидентски пост.

 

БСП

Оптимистите в БСП може би ще трябва да посмалят малко ентусиазма си, че номинацията на Йончева ще привлече орди от безпартийни, разочаровани от ГЕРБ и презиращи "паралелната държава" избиратели

 

Каквото и да си говорим, Елена Йончева не е кандидат по калъпа "Пирински" - не страда от синдрома на естествената амортизация от властта, доколкото й липсва биография в управлението. В досието й не присъства черният печат "гласувала за Пеевски", от което и самата Нинова, и Станишев, и Миков, и Мая Манолова не могат да се отърват.

Не е и от хората, които ще обърнат другата страна след първия удар от опонента. ГЕРБ сами превърнаха Йончева в опозиционна икона, след като я поставиха в позиция на гръмоотвод на прокуратурата, а Борисов я маркира като "първа (заплаха?) дама" на републиката. Да сте чули скоро критика срещу Корнелия Нинова и приватизаторското й минало в "Техноимпекс"? Няма и да чуете до края на май 2019 г.

Всичко хубаво, само че Елена Йончева има проблем. Има сериозен проблем, и той не е Сергей Станишев.

Проблемът й е в това, че всяка от нейните потенциални сили поражда неизбежната й слабост като кандидат.

Йончева се приема за новата надежда за левицата - колкото по-неопитна в партийните апаратни войни, толкова по-отдалечена от цапаниците в кухнята на "Позитано" 20, съответно, толкова по-добре. Само че за последните 2 години тя смени три различни политически позиции, а институционалните й постижения някак не са безспорни. В началото на 2017 г. влезе в администрацията на Румен Радев със засилка от предизборния му щаб. По-малко от месец по-късно, Йончева вече подгряваше публиката като водач на листата на БСП-Хасково, съответно - стана депутат.

Равносметката: От началото на съществуването на 44 Народно събрание досега тя се е подписала под три колективни законопроекта на ПГ на "БСП за България" и седем предложения за промени преди второ четене.

Ако националният парламент се е оказал тесен за душата на Елена Йончева, никой не може да обясни какво ще търси тя в ЕП - институция, в която процесите по вземане на решения са многократно по-тромави и пипкави.

 

0a

 

Двете години от стажа на Йончева в НС всъщност бяха посветени на "ашладисване" между разследваща журналистика и добрата стара война на компроматни флашки - първоначално удари силно по ГЕРБ с разкриването на кумовските назначения в община Хасково, натисна и по болното място с качеството на пътната инфраструктура. Оттам нататък обаче практически резултати не се видяха - включително доказателства, издържащи пред съда, достатъчни за окончателни присъди. Оптимистите в БСП може би ще трябва да посмалят малко ентусиазма си, че номинацията на Йончева ще привлече орди от безпартийни, разочаровани от ГЕРБ и презиращи "паралелната държава" избиратели.

Последният въпрос е първи по значение: има ли намерение водачът на листата на БСП да става евродепутат?

Достатъчно е да се заслушате в посланията от първото интервю на Йончева след лидерската номинация, за да разбрете, че в момента и тя гадае отговора на горния въпрос.

Няма друго обяснение за това, че кандидат-член на ЕП през 2019 г. обвързва парите от фондовете на ЕС с качеството на здравеопазването или нивото на пенсиите в България (ЕС никога не се е занимавал със субсидиране на осигурителните системи на страните-членки), или обвързва "връщането на достойнството на българите" и "битката срещу Грабежа" с работата на бъдещата Европейска прокуратура (в нейната юрисдикция влизат само разследванията за финансови злоупотреби с еврофондове и ДДС-измами, не шуробаджанащината и вътрешнобюджетни корупционни схеми).

Дали БСП целенасочено жонглира с неверни послания по адрес на ЕС, или просто партията "толкова си може" - няма особено значение.

Резултатът е неприятно заиграване с очакванията на масовата публика, което в дългосрочен план ще излезе през носа на левицата.

И това е по-голям проблем, отколкото кариерното развитие на Сергей Станишев в ПЕС или вътрешноведомствената му кавга с Корнелия Нинова.

Събитията през последните месеци показват само едно: европейските партийни семейства вече не са мерител за каквото и да е в български контекст. Новото деление преди Евроизбори 2019 е по съвсем различна координатна система: популизъм vs. технокрация и национално фрагментиране vs. еврооптимизъм.

Когато разположите върху нея главните действащи лица, ще разберете защо БСП внезапно прегърна безпартийната кандидатура на Елена Йончева, за да бламира окончателно Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа