Дълговете на Мюфтийството сблъскаха БСП с ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ и ДПС реагираха критично на обвиненията от страна на Корнелия Нинова, че двете партии са сключили "сделка" за отхвърляне на ветото срещу промените в Изборния кодекс в замяна на опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство.

 

Йордан Цонев

Нинова се позова на проектозакона, внесен от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ в края на януари 2019 г., който гласи, че "Регистрираните вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания по реда на ДОПК, включващи главници, лихви и разноски по тях".

Проектът трябва да се гласува на първо четене от Народното събрание в петък. Сред облагодетелстваните от предложената амнистия на дълговете ще бъде Мюфтийството, което по данни от 2016 г. има общо 4 милиона лева задължения.

Цветан Цветанов коментира, че предложението за опрощаване дълговете на вероизповеданията към държавата е обсъждано пред президента Румен Радев по време на КСНС, като нарече твърденията на Нинова за задкулисни договорки "фалшива новина".

"Искам да заявя категорично, че във всички Консултативни съвети за национална сигурност при президента, където е участвала и Корнелия Нинова, е прието с пълно съгласие да има опрощаване на дългове. И затова са предприети мерки за промени в Закона за вероизповеданията. Не искам в страната ни да има противопоставяне на етническа основа. Не бих искал вероизповеданията в България да имат противопоставяне и българските граждани да казват, че държавата за едни е мащеха, а за други майка... Ние искаме да гарантираме спокойствието и сигурността. Не може Корнелия Нинова да се заиграва с етническата толерантност. Нека да не противопоставяме вероизповеданията", каза Цветанов.

Йордан Цонев от ДПС препоръча на Нинова да "попита президента дали това е пазарлък на ДПС".

"Решението да се финансират вероизповеданията е взето при два поредни Консултативни съвета за национална сигурност в президентството през 2017 г. Взето е със съгласието на президента и с лидерите на всички партии, включително и с госпожа Нинова. По настояване на президента се задейства процедурата по промени в закона с цел финансиране, за да се прекъснат всички финансови зависимости от чужбина. Бяха ли там БСП? Бяха. Поставят ли националната сигурност над партийния интерес? Не. Законопроектът не действа и трябва да бъде променен, защото в него има две грешки. Стана така, че православието получи своите пари и свещенослужителите получиха заплати. А тези, които досега получаваха заплати от Република Турция - не. От името на ДПС искам да заявя категорично, че финансирането на Главното мюфтийство в частта със заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, а е въпрос от калибъра на националната сигурност. Малко преиграхте, г-жо Нинова, и трябва да отидете при президента да го попитате дали това е пазарлък на ДПС. Няма да допуснем този въпрос да бъде разглеждан като партиен на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента", каза още той.

Станете почитател на Класа