Борисов: Не сме Троянски кон на Русия, а най-дисциплинираният член на НАТО

"Не искаме нова Студена война и призоваваме Русия да спазва договора. Трябва да инвестираме в нашата сигурност и приветствам, че България е започнала повече да инвестира в отбраната": това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на четири очи с българския премиер Бойко Борисов. България не само, че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса, заяви от своя страна Бойко Борисов след срещата със Столтенберг, съобщава Нова телевизия.

 

Снимка: Олег Попов, NOVA

 

„Много благодаря за посрещането на моята делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на Вашия национален празник. България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, зави Йенс Столтенберг.

Той припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО. 

"Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате присъствие и в други мисии и операции, за което сме много благодарни. Тази година ще отбележим 70 г. НАТО и 15 г. откакто България се присъедини. Разширяването на НАТО с България допринесе за засилване на алианса и засилване на колективната ни отбрана", подчерта Столтенберг.  

Столтенберг благодари за ключовата роля на България в процеса по присъединяване на Северна Македония към НАТО.

„България спомогна за засилването на отбраната в Алианса. Високо оценяваме начина, по който подкрепяте процеса, който даде възможност на Северна Македония да подпише протокол за присъединяване. Фактът, че вие подписахте договор за добросъседство със Скопие през 2017 г. спомогна за увеличаване на доверието и начерта пътя за подписване на Преспанския договор и сега Северна Македония е на път да се присъедини към НАТО, каза още ген. секретар на НАТО.

"Не искаме нова Студена война и призоваваме Русия да спазва договора. Трябва да инвестираме в нашата сигурност и приветствам, че България е започнала повече да инвестира в отбраната", заяви още Столтенберг.

България не само, че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

"България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, заяви Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк.

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправени преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, коментира още Борисов. Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия.

„Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заяви не само, че България не е Троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, заяви министър-председателят. 

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме надежда и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, коментира още Борисов.

След това се проведе разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.

 

 

0a

Станете почитател на Класа