Радев подписал за повече американски войски в региона срещу Русия

Декларация, която призовава за засилване на военното присъствие на САЩ и Канада в страните от Източния фланг на НАТО от Балтика до Черно море е подписал президентът Румен Радев. Декларацията е на деветима президенти – на България, Румъния, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, и е резултат от срещата им в четвъртък в словашкия град Кошице.

 

 

Документът не е отговарял напълно на българските интереси и българският държавен глава е успял да прокара промени в него, похвали се по-рано през деня Радев с прессъобщение. В него обаче държавният глава говори за енергетика, докато декларацията всъщност е насочена към засилване на отбранителните сили на Алианса заради руските действия в Украйна и Черно море, става ясно от пълния текст на документа, който бе публикуван от румънското президентство.

“Ние подкрепяме заселване на военното присъствие на САЩ и Канада в Европа, особено по източния фланг на НАТО”, пише в третата точка на декларацията.

“Подчертаваме важността от присъствието на НАТО от Балтика до Черно море, за да се засили отбраната на нашите граждани и територии”, е записано пък петата точка от декларацията на деветимата президенти.

Шестата точка пък подчертава безпокойството на деветимата държавни глави от действията на Русия в Керченския проток и незачитането на международното право и безогледното използване на военни и невоенни средства за постигане на геополитически цели. Деветимата президенти са обезпокоени и от нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег. Те настояват и за засилване на подхода на НАТО на отбрана и сдържане спрямо Русия. Подчертава се и подкрепа за териториалната цялост на Украйна, Грузия и Молдова.

Виж пълния текст на подписаната от Румен Радев декларация тук

 

 

 

0a

 

 

Станете почитател на Класа