Пеевски: Нямам нищо общо с дружества от оръжейната индустрия, не съм предлагал автомати или снаряди

Опитите за създаване на фалшиви „новини“, свързани с името ми, са обречени на пълен провал,

казва депутатът

 

 

 

 

Никога не съм посещавал оръжейни изложения в Индия, Судан, Катар, Дубай или където и да е другаде и не съм предлагал „автомати или снаряди“ или каквато и да е друга военна продукция.

Делян Пеевски никога не е участвал в сделки за овладяването на „Дунарит“, а дори напротив – никога не е имал желае да влиза в оръжейния бизнес. Последното е заявявано от него достатъчно ясно и пред медиите.


Още през 2017 г. в своя официална позиция Делян Пеевски категорично заяви: „Нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще нищо общо с дружества от военната индустрия. Никога не съм посещавал оръжейни изложения в Индия, Судан, Катар, Дубай или където и да е другаде и не съм предлагал „автомати или снаряди“ или каквато и да е друга военна продукция. Тенденциозните и крайно недобросъвестни инсинуации, както и опитите за създаване на изцяло фалшиви „новини“, свързани с името ми, предварително са обречени на пълен неуспех“.

Многократно Делян Пеевски е заявявал, че" няма и руски връзки – никога не е имал дори намек за такива. Напротив биографията му, както и редакционната политика на изданията от „Телеграф медиа“ доказват точно обратното – сериозно проатлантическо и ориентирано към Европа поведение. Същевременно банкерът-беглец Цветан Василев е буквално изтъкан от руски зависимости. Групичката около него – не бива да се забравя, се състои от солидно руско присъствие".

Припомняме, че днес след среща при премиера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. "новичок". Изследванията са независимо едно от друго - на частна финландска лаборатория и на нашите медици, изготвили българската съдебно-медицинска експертиза.

Хлорпирифос пък е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатото от сина му, допълни фактите главният прокурор.

Въпреки това в последния брой на изданието "Нюзуик" е поместен материал за предполагаемото натравяне на оръжейния бос Емилиян Гебрев. От десетина дни изданията около кръга „Капитал“ лансират у нас версията, че приближеният до Цветан Василев оръжеен бизнесмен бил тровен с химически елемент, подобен на „Новичок“, а заподозряния за отравянето на Сергей Скрипал агент на ГРУ с псевдонима „Федотов“ бил у нас по време на инцидента с Гебрев.

"През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите", подчерта Сотир Цацаров.

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на "Кемпински-Зографски" Гебрев на 28 април 2015 Гебрев е бил откаран във ВМА. На сутринта и изпълнителният директор на неговото предприятие "Емко" е бил приет в Токуда, после в Пирогов, а три дни по-късно и синът на бизнесмена е бил закаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Разследването тогава е прекратено, след като не е била открита отровата. Било е подновено след писмото на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал, с отрова от семейството на "новичок".

В свой коментар за „Нюзуик“ Атанас Чобанов обаче твърди, че „неговите репортажи "навеждат мисълта в посока, че българският медиен магнат Делян Пеевски, който е свързан с агенти на руското разузнаване, е искал да придобие фирмата "Дунарит“ с цел да контролира продажбите на българско оръжие за Украйна“.

"Нюзуик“ цитира и самия Гебрев, който няма обяснение защо би могъл да се е превърне в мишена за ГРУ, но допуска, че инцидентът с него може да е свързан с факта, че неговата компания "Дунарит“ е изнесла специализирано отбранително оборудване за Украйна, където, както отбелязва американското издание, Русия подкрепя въоръжени сепаратисти.

Ето и хронологията на събитията около "Дунарит", описана накратко от в."Монитор".
"В началото на 2015 г. в управлението на групата „Дунарит“ изведнъж се появи мистериозният белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, оказал се подставено лице на руския православен олигарх Константин Малофеев и изключително близък с ръководителя на руските сепаратисти в Украйна Игор Гиркин-Стрелков. Така тихомълком Цветан Василев на практика подари военния завод „Дунарит“ на подставените лица на Константин Малофеев, опитвайки се прикрият този факт под маската на „западни инвеститори“.


Впоследствие в края на 2015 г. се появи втори руснак – Дмитрий Косарев, също служител на Малофеев, твърдейки, че е „независим“ бизнесмен и бил получил от Василев същите фирми, включително и „Дунарит“.


След като и този номер не мина пред българското общество и пред измамените вложители в КТБ, в началото на 2016 г. Цветан Василев започна реализирането на план, този път с участието на Емилиян Гебрев, за окончателно скъсване на връзката на „Дунарит“ с получените кредити от банката. Така Гебрев реално се явява продължение на неуспялата сага с „руснака“ Луврие.


Втора серия на един и същ филм с режисьор Цветан Василев. Гебрев е удобното продължение на кражбата, а не „руска“ жертва.

Тази времева подробност е изключително важна, защото само 3 години по-късно и Василев, и Гебрев удобно ще са я забравили и ще започнат да бълват инсинуации, пропускайки факта, че през цялата 2015 г. „Дунарит“ на практика беше собственост на руснаци. Просто защото липсва всякаква логика Гебрев да бъде тровен през април 2015 г. заради „Дунарит“ и евентуални „руски интереси“ към това предприятие, след като дуото Луврие - Малофеев вече официално са обявили през март същата година собствеността си в „Дунарит“.

По това време Гебрев още не участва в схемите на Цветан Василев, свързани с военния завод. Той се появява година по-късно като продължение на неуспялата „руска“ сага със собствеността на „Дунарит“. Все пак и продавачът на завода, купен с пари на КТБ, е един и същ – Цветан Василев, само изпълнителите на кражбата са различни.

Друг факт - през 2017 г. става ясно, че от поне две години ЕМКО фигурира в списък на Държавния департамент на САЩ, в който са включени компании със забрана да търгуват с US дружества. В списъка има множество фирми от половин дузина държави, но компанията на Гебрев е единствената от България.

Не звучи като Гебрев да е ориентиран към западните ценности, нали?

А ето и още един въпрос, по който е добре да се помисли. Според разследването на Bellingcat, вторият път, когато "Федотов" е бил нашата страна, той е трябвало да се върне в Москва с полет през България. вместо това, той се прибрал в Русия със самолет, излетял от Сърбия. Сещате ли се кой се намира там и до ден днешен? Точно така. От 2014 г. Цветан Василев използва сръбската столица като убежище от българското провосъдие, а всичките му авери ходят там на крака, за да му носят документи, пари или да плетат нови схеми.

Кой говори?


За да е ясно кой има интерес от това подобни лъжи да се проектират в публичното пространство, винаги е важно да се проследи и кой говори. В случая това е псевдоглавният редактор на рекетьорския сайт „Бивол“ Атанас Чобанов. Самият Чобанов, макар да живее в Париж, има сериозно руско присъствие в биографията му.

Преди да стане „независим журналист“, Атанас Чобанов се опитвал да си докара хонорар и от българските тайни служби. Според информация на българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се отказва и започва да злослови срещу тях.

Твърденията на нашенците всъщност далеч не са единствените, които хвърлят сянката на службите над битието на самозвания разследващ журналист. Съпругата му Мария Онучко, която в момента работи за Russia Beyond the Headlines („Русия отвъд заглавията”) – задграничен проект, зад който се твърди, че стои кремълската пропагандна машина, е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Не е тайна, че на подобни позиции изобщо не се пращат случайни хора".

 

 

Станете почитател на Класа