Днес Борисов трябва да реши....

...Или ще поиска от Скопие анекс към Договора за приятелство, или ще избере да се хареса на Зоран Заев и Джордж Сорос

 

 

 

Днес македонският премиер Зоран Заев ще се срещне с българския премиер в София.

Подготвен ли е Бойко Борисов за този разговор от МВнР?

Ще обсъди ли спорните исторически въпроси с македонския си колега, без да прави безпринципни компромиси заради евроатлантическите хоризонти на Република Северна Македония?

Ще поиска ли Скопие да прекрати присвояването на българското културно-историческо наследство и да започне пълна ревизия на учебниците по история и литература в средното и висшето образование в Северна Македония? Учебници, преливащи от омраза към България и всичко българско!

 


Ще се противопостави ли на продължаващите македонистки претенции към Цар Самуил, Климент Охридски, Григор Пърличев, Братя Миладинови, Гоце Делчев, Яне Сандански, Никола Вапцаров и плеяда български възрожденци, обявени от скопската историческа школа за „автентични македонци“?


Всъщност, поради липсата на всякакъв напредък в работата на смесената българо-македонска комисия за общата ни история, на закрито правителствено заседание Борисов е посочил тежки пробойни в сключения на 1 август 2017 година договор за приятелство с Република Македония. 


Което налага още утре, 3 февруари 2019-та, българският премиер да предложи на Зоран Заев анекс към този „исторически“ договор. Анекс, гарантиращ на България, че Република Северна Македония ще стартира процедура по ревизиране на сътворените в Белград македонска история и език. 


От Борисов не очакваме нищо друго, освен да повтори положителния опит на гръцкия премиер. С договора в Преспа Алексис Ципрас принуди Скопие да се откаже от комичната антиквизация на македонската история. И още в следващите седмици ще започне демонтажът или преработката на паметниците на Филип и Александър Македонски в центъра на македонската столица. За съжаление в нашия договор със Скопие няма и дума за демонтаж на македонизираните български национални герои.


Ако Борисов не стори всичко това и отново удуши в прегръдката си македонския премиер, със сигурност ще се хареса на Зоран Заев и на покровителя му Джордж Сорос. И с това ще остане в историята.

 

Станете почитател на Класа