Димо Гяуров: Трябваше да сме по-твърди за договора с Македония!

Според него проблемите между Косово и Сърбия са заради руско-американското съперничество в тези страни

Точката, която най-много нас ни интересува, е регионът на Черно море и отношенията между Украйна и Русия. От друга страна развитието на проблемите между Косово и Сърбия, от трета страна не бива да пропускаме Македония и, меко казано, непоследователното поведение на македонския премиер - това е моя субективна оценка, там можем да очакваме сериозни изненади. Категорично трябва да бъдем по-твърди.

 

https://webnews.bg/uploads/images/08/6408/306408/768x432.jpg?_=1501601629

 

Такъв анализ на най-важните точки за интереса на България за 2019 г. направи в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по "Канал 3" генералът от резерва Димо Гяуров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба.

"Струва ми се, че ние направихме известна грешка с твърде меката си позиция, когато подписвахме договора с Македония. Защото договорът не се отличава много от онова, което постигна Иван Костов навремето през 2001 г. с онзи меморандум, който беше подписан. Всъщност договорът е същият, няма развитие оттогава досега, може би трябваше да бъдем една идея по-твърди", е мнението на Димо Гяуров.

По думите му проблемите между Косово и Сърбия, освен в Македония, са заради руско-американското съперничество в тези точки. "Аз там очаквам сблъсъка - в Македония и в Косово, защото като че ли там е граничната и пресечната точка на двата интереса. Надявам се да разумът и от двете страни да надделее."

"Във вътрешен план в България, 2019 г. се надявам да е по-успешна от 2018, в европейски план - едва ли. Вероятно ще наблюдаваме повторение на повече от същото", прогнозира генералът. 

На въпрос на водещия Любо Огнянов дали няма да се счупят глинените крака на мастодонта Европейски съюз Димо Гяуров отвърна: "Не бих казал, че се чупят краката на мастодонта ЕС, по-скоро бих казал, че е неправилно управляван. Мастодонът има огромен потенциал - и икономически и всякакъв друг, но прекомерният либерализъм изигра лоша шега".

Ето на какво още се спря в международния си анализ бившият шеф на разузнаването.

Проблемите на Макрон

"Европа не е същата през последните седмици и месеци. Не само неговите амбиции, но и на голяма част от другите европейски лидери, в това число и германски, срещнаха стена от съпротива, и според мен амбициите за ново лидерство, за нова центрове на управление на Европа претърпяха неуспех.

Това е свързано както със серия от грешки и във Франция и Германия, серия от грешно направени оценки, така и с обедняването на хората и усещането, че те са, меко казано, прецакани от своите лидери. От системата, от визията - да, в момента според мен онова, което наблюдаваме във Франция е точно това, защото средната класа има усещането, че е убита от системата.

Това до голяма степен е субективно усещане, но има и своите обективни измерения. Защото вероятно нашите български зрители не знаят, но Макрон опита да прокара една серия от икономически мерки, свързани не само с цената на горивата. Той ограничи скоростта на движение до 80 км/ч, вдигна рязко пътните глоби, тези забрани за движение на дизелови автомобили - всичко това предполага една коренна промяна в живота на средния французин, който най-често не живее в големия град и който пътува по 50-100 км до работата.

Разграбването на магазини мисля, че са резултат от проявата на другия аспект на френското общество - там има сериозна маргинализация. Най-често палежите и разграбванията от магазини не са извършени от белите французи, а от същите тези, които и преди години палеха автомобили и разбиваха магазини. Просто те се качиха на протеста на обикновения французин.

Това, обаче, трябва да си дадем сметка, че прави нещата доста по-сложни, заплахата от тероризъм от трета страна също усложнява ситуацията във Франция, станахме свидетели в Страсбург. Имаше коментари, че атентатът е едва ли не провокиран и замислен от френските власти, още не е ясна мотивацията, но най-вероятно тя е чисто криминална, а и поводът вероятно е много битов, много житейски - той действително е издирван за криминално престъпление и отприщването на нападението му срещу полицаи е опит за проверка на улицата."

Краят на ерата Меркел 

"Според мен замисълът на Меркел и на партията на християндемократите, е да се извърши една мека промяна без сътресения. Не случайно бе избрана тази жена, която до голяма степен прилича на Меркел и като кариера, и като развитие политическо, да незабравяме, че самата Меркел я промотира в началото на 2018 г. 

Смятам, че тя в голяма степен ще продължи политиката на Меркел, въпреки че във встъпителното си слово декларира, че не желае да я сравняват с Меркел. Другото, която според мен трябва да се отбележи, е че за пръв път има разделение на постовете - на канцлерския пост и на лидера на партията. Нещо, което в тези среди винаги е било постулат, принцип на единството на двете позиции. Това ме навежда на мисълта, че нито партията, нито госпожа Меркел имат намерение още утре да се осъществи промяната, каквато и да е тя, те разчитат на един постепенен, плавен преход. Не знам дали това доколко е възможно, защото напрежението в германското общество продължава да расте, съпротивата срещу част от действията на Меркел е сериозна - и социални, и за мигрантите, и правителството е заложник на такова недоволство."

Военното противопоставяне САЩ/НАТО и Русия

"По-скоро НАТО има амбиция да засили присъствието си в държавите около Русия, защото отчита една сериозна руска активност в последните месеци. И с разполагане на нови въоръжения, и с извършване на постоянни военни тренировки, и с ако щете с активно предизвикателство - ето само през последните дни станахме свидетели на странни полети на руската стратегическа авиация на другия край на света, чак във Венесуела кацната руски стратегически бомбандировачи.

Противопоставянето е неизбежно. Зад всяко военно действие или военно присъствие задължително стои икономика, включително и в Близкия изток.

На този фон ми се струва, че най-важното, което да наблюдаваме през следващите месеци, е развитието на противопоставянето по отношение на Договора за ракетите с малък и среден обсег. Това е в голяма степен разковничето на бъдещето развитие на противопоставянето. Там действително стои сериозен страх от другата страна и проблемът е много по-сложен, защото договорът е подписан от тогавашния Съветски съюз и САЩ, а в тези 30 години оттогава досега много други страни се сдобиха с подобен тип оръжие - и Китай, и Северна Корея, и Индия, и Пакистан и кой ли не. Така че разрешението му е изключително сложно и въпрос на дълго време."

Напрежението в Близкия Изток

"Там отново стои икономика, икономически интереси, ако щете и цените на петрола. За съжаление не съм оптимист за развързването на конфликта в Близкия изток, защото Русия през 2018 даде трайни заявки за продължително присъствие и икономически интереси там, вкл. разположи и тактически ракети там. САЩ и техните съюзници като че ли продължават да не успяват да преборят крайния фундаментализъм и да отстранят предпоставките за създаването и развитието му, да решат проблема с почвата за съществуването на този проблем. Там развързване скоро няма да има." 

Нов престолонаследник в Саудитска Арабия

"Аз лично не вярвам да има сериозна промяна там на принца, въпреки критиките, въпреки новите доказателства, които се появяват за участието в убийството на Кашоги, макар това да е желанието на голямата част от света - по-скоро в Европа и част от американската част от света." 

Икономиката и външната политика на САЩ при Тръмп

"Действително отчетът за тази година е като за най-успешната следкризисна година. Брутен продукт над 3%, инфлация под 2%, дъно за безработицата за последните 50 години. Това са невероятни данни, това до голяма степен е следствие на политиката на Доналд Тръмп и обещанията, които той даде на американското население.

Той наистина намали данъците, стимулира инвестициите на големите корпорации, най-важният резултат от тази икономически година е че се увеличи покупателната способност на населението - американците не само имат субективното усещане, че живеят по-добре. И затова не трябва да се изненадваме, че подкрепата за Тръмп е толкова висока, колкото това да не се харесва на неговите противници.

САЩ отстъпваха глобално по време на предишното управление, амбицията на Тръмп е да върне тези позиции в света, по начин, който да не струва скъпо на американския данъкоплатец, затова политиката му понякога изглежда леко непоследователна.

Но той си даде  сметка, че Америка загуби твърде много и по отношение на икономически сблъсък с Китай, и като геополитическите позиция спрямо Русия и в присъствието си в Европа. Мисля, че той ще продължи тази линия на поведение, като, разбира се, ще среща съпротива вътре с американското общество, вероятно и във Федералния резерв."

 

 

Станете почитател на Класа