След 2021 г. специализираните социални услуги ще се плащат от потребителите в различна степен

Специализираните социални услуги след 2021 г. година ще бъдат плащани от потребителите в различна степен. От такси ще бъдат освободени децата до 18 години, хората без доходи и тези, които са изпаднали в кризисна ситуация.

Това предвижда подготвения законопроект за социалните услуги. Той ще регламентира още кои от тези услуги ще останат безплатни и общодостъпни, предава БНР. 

Консултирането, насочването и обучението, например, в придобиване и повишаване на родителски капацитет, ще са безплатни, общодостъпни за всеки българин социални услуги, но специализираните, за хора над 18 години, ще се ползват с такси, обясни Елена Кременлиева, директор "Социално включване" в Министерството на труда и социалната политика.

 

След 2021 г. специализираните социални услуги ще се плащат от потребителите в различна степен

 

"Законът залага кои са лицата, които въобще не плащат социални услуги. Това са без доходи, говоря за пълнолетни лица. Те не плащат въобще социални услуги. Само, че в закона има и разписана възможност да се уредят случаи, в които се плаща намален размер на таксата", каза Кременлиева.

Така ползването на асистентска помощ от възрастни хора без увреждания, но в невъзможност сами да се грижат за себе си, което сега не се заплаща от потребителите, ще стане платено, ако човекът има доход.

"Някой може да си плати целия размер на дадена такса. Друг може да плати 50, трети може да плати 20% и четвърти е този, който няма да плати нищо, в зависимост от това каква е възможността да се заплати услугата. Например, има случай, когато човек може да бъде освободен за известен период от такса, защо не", допълни Кременлиева.

Ще се разработи специална наредба, която ще уреди размера на таксите и хора с увреждания ще могат да ползват асистентска грижа, ако решат, че не искат такава по Закона за личната помощ.

"Ако някой реши, че не иска да ползва два часа асистент по Закона за личната помощ, не иска да ги ползва по този закон, това е негов избор. Ние не можем да го оставим обаче без нищо", коментира още Кременлиева.

Станете почитател на Класа