Татяна Буруджиева: Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП!

Татяна Буруджиева, политолог и обществен анализатор, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, заяви позиции по следните теми:

За отказът от участие в активната политика.

„Записваме това интервю с доцент Татяна Буруджиева, политолог, на 19 октомври 2018 година. Добър ден, г-жо Буруджиева! Вие сте известен червен политолог, също така бяхте и в активната политика доста време. В момента защо не сте?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка. „Добър ден! Приемам всяко нещо, което правя, като начин да се науча или да видя по по-различен начин нещата. В този смисъл за мен беше много сериозен опит, но смятам, че професията ми дава много повече възможности, отколкото директното влизане в политиката. Много е приятно, когато ти кажат, че липсваш – дали хората от Разград и колеги в парламента!”, отговори Татяна Буруджиева, която е родена през 1957 г. в София.

 

https://i0.wp.com/sputnik.bg/wp-content/uploads/2016/05/Korneliya-Ninova.jpg?resize=590%2C443&ssl=1

 

„Бяхте народен представител от Разград (Татяна Буруджиева е бивш депутат от 42-то Народно събрание, където е избрана от гражданската квота на БСП – бел.авт)”, припомни Илиана Беновска. „Истината е, че в политиката трябва да си в много дружно семейство, особено в парламента, за да свършиш хубава работа, иначе повечето време отива в спорове дали да е така, дали да е иначе. На всички народни представители липсва гаранцията, че те имат достатъчно експертиза, за да взима решения! До ден днешен съм в тиха паника – какво точно някой път съм гласувала, защото не разбираш от всичко, доверяваш се на решения на група или не се доверяваш. Това е изключителна отговорност!”, сподели дъщерята на комунистическия активист Иван Буруджиев, който участва в убийството на генерал-лейтенант Христо Луков, на който днес е посветено традиционното шествие на крайните националисти – Луковмарш.

Консолидацията на БСП.

„Това е интересна тема, която, ако има време, ще я задълбочим, но сега взимам повод от Вашето закачливо определение за дружното семейство в политиката, за да попитам – откакто Корнелия Нинова е председател на БСП, дружно семейство ли е БСП?”, попита Илиана Беновска. „В първата година на нейното лидерство БСП беше дружно семейство! Те заедно работеха за общи каузи”, констатира магистърът по Социология от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„След като изтече първата година от нейното председателство на БСП, тя изключи от Изпълнителното бюро своя покровител, онзи, който я направи политик – Георги Гергов!”, вметна Илиана Беновска. „Така е, но това не разруши фатално общото действие в БСП. Големите проблеми са свързани с други неща. Отърваването на Нинова от Гергов е част от нейния път да се създаде като лидер в БСП. Нинова тръгна по неин път и реши, че ще се отърве от обкръжението, което я направи лидер и ще създаде своя група, която да я слуша безпрекословно!”, категорична беше Татяна Буруджиева, която е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия.

„Ако използваме тази фраза за отърваването, дали пък по-видните от БСП не искат сега да се отърват от нея? Ще използвам остроумното определение на някой, мисля, че от БСП беше, който нарече „кърваво писмо” подписката на 50 от видните функционери на БСП, в това число и другия покровител на Нинова – Овчаров (Румен Овчаров – бел. авт.), които се подписаха в протест, че Националния съвет се подменя по функции и смисъл от изпълнителния орган – Изпълнително бюро!”, привнесе нов нюанс към дискутираната тема Илиана Беновска. „Много се надявам това да не е „кървавото писмо”, имайки предвид какъв е резултатът от „кървавото писмо” – едно неуспешно въстание. Аз се надявам БСП да остане лява партия, в никакъв случай да не се превръща в лидерска!”, заяви докторът по Социология.

Лидерските борби и интриги в БСП.

„Както казва Харон (персонаж от гръцката митология, лодкар, който прекарва душите на мъртвите в подземното царство на бог Хадес – бел.авт.) в преддверието на Ада: „Надежда всяка тука оставете”. Хайде, съсредоточете се да ми кажете дали всъщност ще има неуспешно въстание срещу Нинова, защото Вие знаете, че в БСП функционерите почти винаги накрая не успяват да намерят общ интерес, когато става дума за кадрови промени!”, отчете Илиана Беновска. „Да, това винаги е било дебат и спор в БСП, по кадрите! От друга страна говорим за хората, които вече са доказано успешни, създавайки Нинова като лидер. Това са хората, които възразяват в момента за начина, по който се управлява партията!”, каза доцентът в катедра Политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Говорите за Гергов, как ще коментирате присъствието на Овчаров?”, попита Илиана Беновска. „Овчаров също помогна с гласовете, с които е избрана Нинова на конгреса. Ще видите, че в голяма степен там са подписалите се в тази подписка!”, аргументира се членът на педагогическия съвет на франкофонската програма по Политически науки в Нов български университет.

„Това е ясно! Питам как намирате присъствието му в тази подписка? Не е ли имало начин да се разберат не толкова явно?”, задълбочи разискването на темата Илиана Беновска. „Овчаров наистина беше последният, който я защитаваше. Това, което знам, особено от последния пленум на БСП е, че е имало желанието да се разберат!”, информира членът на Съвета на департамента по Политически науки в Нов български университет.

„Да се разберат за какво и с кого?”, продължи Илиана Беновска. „С Нинова и нейното ръководство. Там е имало подсвирквания и държане тип „на стадиона, на мач”! Не е възможно подобно поведение!”, възмути се председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по политически маркетинг и комуникация.

„Кой го е правил това подсвиркване?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Не ми се иска да коментирам, но част от „младите” около Нинова, тъй като тя управлява с едни мантри! Тези младежи вече виждат властта, даже си я разпределят!”, разкри ръководителят на Научноизследователска лаборатория за изследване на политическото поведение към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Колко са годишни тези младежи, че не се сещам много младежи да виждам наоколо?”, уточни Илиана Беновска. „Ами тридесет, тридесет и няколко годишни”, каза членът на Управителния съвет на Българската социологическа асоциация.

Ролята на Кирил Добрев в БСП.

„Кирил Добрев млад ли е?”, провокира събеседничката си Илиана Беновска. „Кирил Добрев не е млад, защото той е някъде към петдесет годишен, ако не се лъжа”, отбеляза членът на International Professional Security Association.

„Не говоря за житейска възраст. Младежка ли му е партийната възраст, ако схващам правилно образа Ви?”, конкретизира се Илиана Беновска. „Имах предвид младежка възраст, а не толкова партийна, макар че това ръководство продължава да си стои младо, ново! То не се превърна в нищо друго!” уточни членът на International Society of Arboriculture.

„Кирил Добрев каква роля играе в изпълнителния орган на Нинова? Не Ви питам за функцията му на организационен секретар, а каква е другата му, може би невидима роля?”, безотказно продължи да изисква отговор на въпроса си Илиана Беновска. „Нямам преки контакти нито с него, нито с г-жа Нинова – мога да съдя само по това, което са ми казвали. Големият проблем е, че всички се оплакват, включително и той. Не чува, не разговаря, не желае да влезе в проблематика, която тя (Корнелия Нинова – бел. авт.) не е решила, че трябва да се фиксираш върху нея!”, довери членът на Association internationale des sociologues de langue française.

За морала в политиката.

„А вярвате ли, че той е писал SMS-и на Бойко Борисов, с желание да го направи председател на Комисията за регулиране на съобщенията?”, смени ракурса на разискваната тема Илиана Беновска. „Принципно политиците не би трябвало да си общуват с SMS-и, особено от различни политически партии. SMS-ът оставя следи”, аргументира се членът на Атлантическия клуб.

„Прекият разговор пък оставя звукови следи!”, опонира Илиана Беновска. „Всичко може да остави следи, но при всички положения винаги можеш да покажеш един SMS, докато идеята, че записваш другия, с когото говориш, е вече в рамките на други схеми. Да пишеш SMS за такива неща не е нормално! Въобще идеята с SMS-те, с обажданията, със записите..., ако това продължава в българската политика, говори само зле за българската политика!”, отсече членът на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

„Какво лошо има обаче хора от ръководството на БСП да общуват с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов?”, попита Илиана Беновска. „Нищо лошо, аз просто казвам, че те могат да общуват, но SMS-ът е съвсем друг формат. Общуването е нещо друго. Ако се искат някакви постове или се разговаря за някакви политики, или за някакви позиции – тогава се разговаря за някакви политики и някакви позиции!, безапелационен беше експертът към Министерството на образованието и науката.

За споделената отговорност между антагонистичните партии в българската политика.

„Добре де, малко се втренчихме в технологията, но в началото на кабинет Борисов №3, по-скоро в началото на 44-то Народно събрание, Борисов открито отправи предложение към Корнелия Нинова – тя да оглави Народното събрание и Деница Златева, външнополитическата функционерка на БСП, да стане министър по европредседателството. Това беше отблъснато! Правилно ли беше?”, продължи Илиана Беновска. „Аз смятам, че можеше да бъде прието, защото това не е сътрудничество по повод на управление или управленска програма. Това е възможност да имаш позиции, които собствената ти политика или политически позиции да бъдат по-видими, по-чуваеми. Да, това би показало, че има едни нормални взаимоотношения, защото и в Европейския парламент властта и мнозинството е на едните, а председателството беше на левицата. Какво представлява политическото ти лице, как ти защитаваш политическите си каузи и как се бориш за властта не се решава от революционен тип поведение! Понеже ме питахте за SMS-те – Гергов беше изхвърлен от БСП заради някакво общуване, с някой си пиеше кафето, нали така?”, припомни бившият началник на кабинета на Сергей Станишев.

„Заради една среща между него, Сотир Цацаров и Сашо Дончев, която беше интерпретирана от Сашо Дончев публично”, фиксира причината Илиана Беновска. „Ако Корнелия Нинова е последователна, би трябвало да продължи да прочиства партията си!”, направи сравнение бившата депутатка от гражданската квота на БСП в 42-то Народно събрание.

За компроматите, интригите и реваншизма в политиката.

„Не е ли по-удобно да държиш, както се казва, на къса верижка някой, на който можеш да кажеш: „Внимавай, тука имам едни SMS-и от тебе до един важен в България човек, които мога да ги пусна на твоите избиратели?”, предположи Илиана Беновска. „Възможно е да е така, г-жа Нинова би трябвало по-добре да знае, защото от страна на ГЕРБ и някои анализатори се твърди, че има достатъчно документи за нея. Може би тя по-добре знае как стоят нещата, нямам престава. Въпросът е в това – можеш ли по този начин да управляваш и да си лидер в тази партия?”, зададе риторичен въпрос Татяна Буруджиева.

„Румен Овчаров този въпрос ли зададе на Нинова с тази подписка? Да се върнем към него, защото той я направи заместник-министър навремето. Може би заради нещо свързано с него – Сергей Станишев я уволни!”, предположи Илиана Беновска. „Не зная за какво точно е уволнена. Не съм чула да е било свързано с Овчаров”, дипломатично отговори полиглотката, която владее английски, френски, руски, испански, италиански, гръцки езици и ползва латински език.

„Как да не сте чула – „Фронтиер”!”, учуди се Илиана Беновска. „Не, че е било свързано директно с Овчаров. В смисъл, че тя е някакъв „бушон” – не мисля, че е точно такава ситуацията. Според мен й е казал, че тя просто е в окопна война в собствената си партия. Няма кой да застане до нея по начина, по който се опитва управлява БСП – през Фейсбук, с абсолютно еднолични решения!”, коментира дългогодишният анализатор на общественополитическия живот в България.

Алтернативата за БСП.

„Пътник” ли е Нинова?”, изиска прогноза Илиана Беновска. „Пред БСП стои само една алтернатива – или Нинова, или БСП, това е! Самата Нинова не е ляв човек, тя няма лява политика!”, категорична беше Татяна Буруджиева.

„Написахте си заглавието в момента!”, вметна Илиана Беновска. „Това е, защото другото, което му остава, е да се разцепи! Път, който изживя СДС!”, аргументира се изтъкнатият политолог.

Президентът Румен Радев.

„В каква посока работи избраника на БСП за премиер, който мина през няколко ръце, докато остана на БСП избраник – Румен Радев? Ту се говори, че Нинова и той са в опнати отношения, ту правят знакови срещи, които ще имат продължение сега. Миналата седмица той я прие, не се разбра точно за какво, но съобщиха, че ще има втора среща. Не на последно място се говори, че Радев ще създава политически проект, който ще бъде антипод на БСП, но в лявото пространство!”, смени темата на разговора Илиана Беновска. „Големият проблем пред БСП е, че няма партньор! Нинова достигна до тази изолация! Като има някакво движение или партия около президента, самата БСП и може би още някакви други, ако се появят – така създаваме възможността за ново управление! Много инженерно, много несъобразено с условията в България и ситуацията в момента. Хубавото на подобни инженерства е, че до този момент те никога не са се случвали!”, анализира събеседничката.

„Оставете теорията, кажете ми конкретно – Радев...”, фиксира темата Илиана Беновска. „Радев е избран за президент и аз мисля, че той по никакъв начин не се е отказал от тази си функция. Публично винаги е твърдял, че той няма да прави партия. Със сигурност има изкушение в средите около него да го превърнат в лице на някакво движение. БСП не разбира, че това движение ще изсмуче най-вече от нея!”, заяви Татяна Буруджиева.

„Като казахте изкушение се сетих, че когато връчих на президента Радев зряла, българска, червена ябълка, с пожелание той да бъде такава в политиката, той ме попита дали това не е ябълката на изкушението. Връчвам Ви Вашата червена, зряла, българска ябълка! Бъдете анализатор на процесите в България!”, каза Илиана Беновска. „Може ли да съм изкушена да имам позиция, която рядко съвпада с обичайната и очакваната, и ако е възможно да си пожелая много по-малко да познавам. Аз много искам да не познавам какво ще се случи!”, сподели именитата университетска преподавателка.

„Какви са изкушенията на Радев?”, продължи Илиана Беновска. „Изкушенията на Радев са, че има една огромна власт, за която се борят всички други политици, а той я има априори, тъй като е мажоритарно избран!”, обясни Татяна Буруджиева.

„Тогава защо се изкуси да предложи на Борисов единение, когато той по Конституция е призван да обединява нацията?”, попита Илиана Беновска. „Щом призовава за единение, това би означавало добър повод да започнат да си говорят властите в България, това е първата крачка!”, отговори анализаторката.

„Добре, но той се изкуси, като искаше осветление и свободни медии, да призове към радиомълчание, това е военен, летателски термин, който не е употребен на място, по повод избора на самолети за България!”, припомни Илиана Беновска. „Политиката е публична дейност. Самото призоваване за мълчание там не носи полза за политиците. В случая президентът беше по-скоро военен летец, отколкото президент! Не бих го упрекнала, защото той не иска да бъде обичайния политик. Ходи много сред хората, опитва се да бъде обичайния човек, какъвто е бил. Според мене стимул за това му даде нелицеприятните дискусия и дебат, който се проведе. Г-н Цветанов чак комисия свика по този въпрос, с едни много тежки обвинения срещу президента на България в корупция и далавери във връзка с това какви ще са самолетите!”, поясни политологът.

„По повод един Консултативен съвет за национална сигурност”, конкретизира събитието Илиана Беновска. „Точно така! Тази нелицеприятна история, която се случи, също е повод!”, потвърди доцент Буруджиева.

„В случая, ако е контрапункт на Цветанов, трябваше да вземе да говори Радев, а не да мълчи!”, заяви Илиана Беновска. „Докато говореше се оказа, че предизвиква подобни неща. Вероятно за това той призова докато се свърши сделката, за да е добре за България, да не се възбуждат тези неща. Обществото в момента има нулева търпимост към всякакви неща, които не му се казват, включително и предварително!”, разясни събеседничката.

Политическото кредо на премиера Бойко Борисов.

„Ще го коментираме, когато свърши тази работа. Не прекали ли Бойко Борисов в стремежа си да компенсира това желание на българите – всичко да знаят предварително, да го знаят по време на действието? Не е ли твърде благосклонен? Напоследък стана много отстъпчив пред много искания, които може би не винаги имат основания!”, попита Илиана Беновска. „Аз не зная до кога ще бъде търпението на г-н Борисов, но за ГЕРБ и управлението е от изключителна важност да преминат европейските избори!”, каза Татяна Буруджиева.

Има ли скрит сценарий за бламирането на кандидатурата на Сергей Станишев за лидер на ПЕС?

„Вие бяхте началник на кабинета на предишния председател Сергей Станишев. Вярно ли е, че Нинова е искала да го елиминира като кандидат за евродепутат от България и по този начин да му попречи за втори път, след Истанбулската конвенция, да стане за пореден път председател на Партията на европейските социалисти?”, продължи Илиана Беновска. „Истината е, че това не може да попречи на Станишев да стане лидер на Партията на европейските социалисти. Ако проследим кампанията досега, ще видим каква е ситуацията в ПЕС и кой се бори за този пост. При положение, че Станишев е единственият кандидат, това говори много за доверието, което имат другите партии в него, но това ще бъде изключително зле за самата БСП! Станишев енай-европейското лице на БСП! Ако БСП иска да мотивира хората да гласуват за нейната листа, ще се възползва от факта, че началото на декември ще има резултат от изборите в ПЕС и ще има възможност да впише кампанията си в рамките на цялостната кампания на европейската левица! БСП и без това мина една проверка от ПЕС. Има големи съмнения в европейската левица, че БСП е лява партия, при положение, че нейният лидер е фен и подражател на един десен политик, Орбан (премиерът на Унгария Виктор Орбан – бел авт.). Неговата партия разпространява картинки с бесило, на което е лидерът на социалистическата партия. Всичко, което се случва в БСП е въпрос на ценности! Затова казвам – или БСП, или Нинова!”, отсече анализаторката.

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП?

„Последен въпрос – загатнахте, че съвременната политика изисква повече гъвкавост, повече държавничество, повече национална отговорност, ако мога така да се изразя. Необходима ли е на България коалиция ГЕРБ – БСП?”, на финала попита Илиана Беновска. „Тя ще е полезна, колкото е полезна такава голяма коалиция между двете големи партии. Резултатите ги виждаме в Германия. Тя не може да се състои! Това, което може да се състои, е едната и другата партия да бъдат много сериозно вкопани и загрижени да правят онова, което са обещали на хората, че ще правят!”, категорична беше събеседничката.

„Нека това да е финал. Забравих книгата на Доган, която подарявам, но ще Ви я дам извън ефир. Нося Ви и клубната тениска „Беновска пита”. Благодаря Ви много!”, каза Илиана Беновска. „Вече ще мога да си я нося, защото съм разпитвана, освен това ще си изям и ябълката, тъй като е много изкушаваща!”, завърши Татяна Буруджиева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 21 октомври 2018 година.

Станете почитател на Класа