БСП внесе вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 на тема "Здравеопазване“

Искаме оставката на правителството, защото не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването, заяви лидерът на БСП

БСП внесе вота на недоверие в деловодството на парламента, предаде агенция "Фокус". Вотът е на тема "Здравеопазване". Мотивите и проекторешението за недоверие към Министерски съвет внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ПГ на партията.

 

-1516187196.jpg

 

Мотивите са разделени на три части: сегашното състояние и проблеми в здравеопазването; предложенията на правителството за реформи в сектора и алтернативата на БСП във „Визия за България“.

ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие. Решението за вот на недоверие бе взето на 29 септември 2018 г. на заседание на Националния съвет на БСП. Това е третият вот на недоверие към кабинета.

Искаме оставката на правителството, защото не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването

С вота на недоверие искаме оставката на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, затова, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3.

"Това правителство е некадърно да се справи с този проблем, най-логичното е неговата оставка", каза още Нинова. По думите й стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. "Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват трябва да доплащат, което е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, българите са принудени да ги купуват по-евтино от Гърция, Румъния, съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и България и въпросът с кадрите е катастрофален“, каза Нинова.

По думите й най-неизрядният платец е правителството и то не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрация.

Лидерът на БСП обърна внимание, че все още не са върнати онези милиард и половина, които кабинетът „Борисов“ 1 е взел от всички здравни вноски на хората и ги е прехвърлил в общия бюджет, въпреки решението на КС, че решението е противоконституционно.

„Вместо да се заемем с тези истински проблеми на здравеопазването, вместо държавата да стане изряден платец, искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лв.“, заяви Нинова. По думите й това е абсолютно неприемливо.

Нинова уточни, че вотът е внесен с подписите на всички от ПГ на БСП.

Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни - алтернатива винаги има

Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни, алтернатива винаги има, каза още Нинова.

„Ние си даваме сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинета, важно от този вот е да се установи, че състоянието е катастрофално, че те не искат и не могат да се справи с него и трето да се види, че има алтернатива“, заяви Нинова. По думите ѝ нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни. Винаги има алтернатива.

„Представили сме становища на пациентски организации, лекари, общински болници и т.н.“, заяви Нинова.

Надявам се дебатът по вота на недоверие да не се елементаризира до ниво да се обвинява наш колега абсолютно невярно, каза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че вотът вече е започнал да се изражда до използване на елементарни, жълти, лични нападки към нейни колеги.Тя даде за пример народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов и одитите във Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, свързани с периода, в който той е бил начело на болницата. „Тази вина, която хвърлят върху проф. Михайлов, се отнася за негови предци в болницата“, каза Нинова.

Лидерът на БСП поясни, че състоянието в сектор „Здравеопазване“ вече е такова, че няма време за отлагане. По думите ѝ политиката на ГЕРБ представлява тежко отстъпление от конституционното задължение на социалната държава да гарантира достъп до здравеопазване на всеки свой гражданин.

„Нашите политически опоненти през цялото време внушават, че това е вот за намерения, което не е вярно. Вот се внася за провал на политика, т.е . за настоящото състояние на здравеопазването и за политиката, което това правителство провежда вече две години. За да бъде съществен вотът, ние отговаряме на другото им обвинение, че никога БСП не внася алтернатива. Сега я имат. Изписана е не само във „Визия за България“, а и в мотивите към вота“, заяви Нинова.

 

 

Станете почитател на Класа