Гледахме шестмесечното риалити „Западни Балкани“. Е, провалът е консумиран!

Единението не е проект за нова партия, а опит да се постигне съгласие по бъдещето на България.

"Съхраняването на демокрацията е капитална задача. На тридесетата година от прехода сме почти в начална точка. Свободата на словото е празно понятие. Разделението на властите също. Решенията в държавата – бюджетни, външнополитически, икономически – се вземат еднолично, от министър-председателя. Политическа отговорност няма, неприетите оставки станаха стандартен политически скеч за пред гражданите. Българите разпиляха демократичните си достижения и ще трябва да ги отвоюват отново. Нова перспектива на развитие е невъзможна при сегашната властова схема, която не се съобразява дори с действащата конституция и законите", казва в интервю за "Гласове началникът на кабинета на президента Иво Христов.

И още: "Миролюбивата поза, която заема министър-председателят пред медиите, няма нищо общо с действителността. Атаките срещу президентството не са спирали".

"Належащо е да постигнем съгласие по бъдещето на България, посочва Иво Христов  пред Явор Дачков и допълва: Вместо това властта и клиентелистките медии изместват фокуса върху режисирани скандали и имагинерни успехи. Като шестмесечното риалити „Западни Балкани“. Днес Сърбия и Косово се наблюдават през прицела на снайперите, а македонците бойкотираха референдума. Провалът е консумиран. Което не пречи на правителството още да говори за председателството. Това е политически аутизъм".

Според Иво Христов "Борисов съзнателно изопачава думите на президента. Президентът ни веднъж не е казвал, че ще „омете ГЕРБ“. Радев каза „всички вън“ не за ГЕРБ, а за определени чиновници, когато тъкмо управляващата партия се опита да  пришие на служебното правителство една обществена поръчка, свързана с Митьо Очите. А тя бе организирана и отдадена от същите тези чиновници, назначени от ГЕРБ. Ако премиерът счита, че пороците на тези чиновници са присъщи на цялата му партия, това е тревожно". 

Иво Христов коментира и "ропота на премиера Борисов, който се чуди как така президентът говори за „единение“, пък щял „да омете ГЕРБ“". И подчертава:  "Да припомним, че Радев винаги е заявявал, че не може да има „единство в името на корупционния комфорт“. „Единението не е индулгенция“, каза президентът. Разбира се, в ГЕРБ, както във всяка друга партия, има хиляди хора, които биха прегърнали здравия смисъл на единението, защото нямат гузна съвест. Но единението цели да очертае реалните фронтове на нашето общество: срещу корупцията, беззаконието и несправедливостта – което и прави президентът от началото на мандата си". 

 

Цялото интервю може да прочете в сайта "Гласове"

 

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/ivo-hristov-edinenieto-ne-e-proekt-za-nova-partiya-a-opit-da-se-postigne-syglasie-po-bydeshteto-na-bylgariya

 

 

Станете почитател на Класа