Цветанов с функция във всички парламенти на ЕС

Той ще осъществява връзките и координацията между тях, ЕП и Европол по всички теми от общ интерес Председателят на парламентарната комисия по сигурност и шеф на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов стана първият човек, избран да координира комуникацията между Европейския парламент (ЕП), националните парламенти на страните членки и Европол.

 

Като такъв той влиза в управителния съвет на службата. До момента такава длъжност не е имало, обясниха пред “24 часа” от Брюксел. Впечатлени от дипломатичността, с която Цветанов осигури единна позиция на всички държави членки по правилата за парламентарен контрол над Европол по време на форум в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, в агенцията преценили, че ще е от полза да ангажират за постоянно лидера на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър от първия кабинет на Бойко Борисов.

 

Цветанов с функция във всички парламенти на ЕС

 

Преди събранието на най-високо равнище в НДК резерви към проекта имаха 9 страни членки. Никой от гостите участници във форума, не възлагал надежди, че правилата за съвместен парламентарен контрол над дейността на Европол въобще може да бъдат приети.

Цветанов обаче не се отказал да преговаря - държава по държава, включително до късно вечерта преди срещата, когато участниците вече кацали и се отправяли към хотелите си за форума рано на следващия ден. И съвсем неочаквано още с откриването му сутринта на 19 март в залата се разнесе мълвата, че консенсус е бил постигнат.

Впечатлен остана дори председателят на ресорната комисия ЛИБЕ на Европарламента (по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) - англичанинът Клод Мораес. А участниците в срещата на върха на Европол нарекоха компромиса “исторически”.

Тогава на шефа на вътрешната комисия на българския парламент благодариха и вече бившият директор на Европол Роб Уейнрайт, и действащият Катрин де Бол, която пое поста на 1 май. Дейността на Цветанов към Европол, макар и структурирана като постоянна позиция, ще е безвъзмездна.

На него ще се разчита за координацията и връзките между националните парламенти и ЕП по всички ключови теми, засягащи сигурността на общността. Цветан Цветанов и шефът на комисия ЛИБЕ в ЕП Клод Мораес по време на форума на върха на Европол на 19 март в София, на който бе постигнат компромис, определен като исторически.

Станете почитател на Класа