Нова подялба на Ирак?

Столицата не е изглеждала толкова добре от десетилетия. Ресторантите в Багдад са модернизирани. Нови молове се отварят всеки месец. Крановете, които бяха застинали след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г., отново се движат, тъй като богатите иракчани започнаха да инвестират в жилища, вместо да изнасят парите си в чужбина. Огромните билбордове с намръщени духовници са заменени от неонови реклами с незабулени, усмихнати момичета.

Сигурността в Багдад значително се повиши, след като джихадистите от „Ислямска държава" (ИД) бяха отблъснати от портите на града през 2014 г. Но възраждането му отново е застрашено, този път от съперничеството между САЩ и Иран и техните наместници. От Зелената зона Брет Макгърк, регионалният пратеник на САЩ, и Касем Сюлеймани, командир на Силите „Кодс", иранския чуждестранен легион, се опитват да оформят управляваща коалиция по свой вкус след хаотичните парламентарни избори през май. Иран иска „Шиитска камара", обхващаща над 200 от всичките 329 депутати от няколко шиитски партии, да води парада. Макгърк иска юздите да са в смесена коалиция от кюрди и сунити, ръководена от шиитски „националисти", по-слабо контролирани от Иран. Неговата вероятна коалиция, наречена „Ислах" („Реформа"), има около 145 места, а съперническата на генерал Сюлеймани, известна като „Бина" („Възстановяване"), около 109. И двете нямат мнозинството, необходимо за избор на президент и премиер.

Политическото напрежение прераства в насилие и излиза от Зелената зона. Макар че американци и иранци се биха заедно срещу ИД, сега те са в конфликт. На 6 септември снаряди паднаха близо до американското посолство в Багдад, по-късно бе ударено и консулството в Басра. Това бяха първите удари на шиитски милиции по американски цели в Ирак след 2011 г. Два дни по-късно Иран изстреля ракети по кюрдска база в Коя, иракски град близо до границата му. Това бе първият залп на Иран срещу Ирак след войната между тях през 80-те години.

Временният премиер Хайдар Абади търси американска подкрепа за втори мандат, като уволни Абу Махди Мохандес, иранския командир на Народния мобилизационен комитет, който надзирава милициите в страната. Абади обеща и да спазва американските санкции срещу олюляващата се икономика на Иран. Той нареди на иракските банки да спрат доларовите трансакции със страната, блокирайки основен канал за чужда валута. Ако САЩ не отстъпят, казват представители на Абади, Ирак ще спре до ноември вноса на редица стоки, включително гориво, от източния си съсед.

Иракчаните, които виждат в Иран ключов съюзник, беснеят. В крайна сметка Иран първи се притече на помощ, докато ИД обкръжаваше Багдад. Хотелиерите в иракски градове с шиитски джамии оплакват неотдавнашната смърт на ирански поклонници. „Не сме имали резервации от юни", казва хотелиерски мениджър в Наджаф.

Иракският националистически лагер обаче е също толкова деен. „Иран вън, вън!", скандират привърженици на шиитския духовник Муктада Садр, който е популярен сред градските бедняци. Блокът му спечели най-много гласове в изборите. Те разкъсаха плакати на аятолах Али Хаменей, върховния лидер на Иран, на когото са лоялни много от иракските милиции. Събирайки се за петъчна молитва в големия бедняшки квартал на Багдад, известен като „Град Садр", те критикуват лидерите на проиранските милиции, които някога приветстваха заради отблъскването на ИД, с думите, че са по-лоши от Саддам Хюсеин, оцапания в кръв бивш диктатор.

При предишни кризи висшето иракско духовенство в свещения град Наджаф, като боледуващия сега велик аятолах Али Систани, би посредничило. Но авторитетът му отслабна. Необвързаните кюрди гледат отстрани. Малко влиятелни гласове призовават към компромис. Милиции и политици предвиждат връщане към насилието и гражданска война между шиити. А след месеци на милостиво мълчание тътенът от коли-бомби може отново да се чуе по пътищата край Багдад.

Станете почитател на Класа